Storbritannien: Högern försöker ta tillbaka makten över Labour

Efter Boris Johnsons valseger den 13 december tillkännagav Jeremy Corbyn, Labours vänsterledare, sin avgång. Nu försöker högern återta makten i partiledarvalet.

Medierna och högern inom Labour var snabba med att förklara att det var Corbyns radikala manifest som orsakade Labours förlust. Men Labour hade också ett väldigt radikalt manifest i valet 2017 då de fick 40 procent, bara två procentenheter mindre än Torypartiet.

Till skillnad från 2017 förde Labour i detta val fram krav påen ny folkomröstning. Detta misstag ledde till att Labour stötte bort de som röstat nej till EU-medlemskapet. Ihop med den smutsigaste mediakampanjen i den brittiska historien, vände detta många Labourväljare mot partiledningen.

Sedan Corbyn tillkännagav sin avgång har vänstern fört fram Rebecca Long-Bailey som ny partiledarkandidat. När hon tillkännagav att hon ställde upp sa hon: ”Vi behöver en stolt socialist som ledare för Labourpartiet, som drivs av sina principer och med en fast beslutsamhet att se demokratisk socialism i vår livstid.”

Högerns kandidat till partiledarposten är Keir Starmer. Han har hela etablissemanget bakom sig, däribland 89 av Labours parlamentsledamöter – långt fler än de andra kandidaterna. Detta är samma personer som ägnat de senaste åren åt att attackera Corbyn.

Vänstern inom partiet måste ta strid för Rebecca Long-Bailey i partiledarvalet, på ett socialistiskt program. Men detta måste kopplas till obligatoriska omval för parlamentsledamöterna, för att sparka ut högerns femtekolonnare som försvarar borgarklassens intressen inom partiet.

Snart kommer det verkliga innehållet i Boris Johnsons politik att bli tydligt: mer nedskärningar och fler privatiseringar. Endast en vänsterledare med en socialistisk politik kommer kunna utgöra ett alternativ till Johnsons reaktionära högerpolitik.

 

Ylva Vinberg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,391FöljareFölj
1,175FöljareFölj
2,021FöljareFölj
708PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna