Stöduttalande: Marxistiska Studenter backar hamnarbetarnas strejk!

Marxistiska Studenter stöttar helhjärtat Hamn4an i deras pågående strejk. Vi stöttar alla Hamn4ans krav, som bland annat inkluderar:

– Alla skyddsombud ska bli kvar, inklusive den inarbetade och välfungerande skyddsorganisation som existerat i över 40 år i hamnen.

– Lagen måste respekteras vad gäller semester och föräldraledighet.

– Hamn4an ska ha rätt att välja sina egna representanter i förhandlingar.

Den här strejken handlar inte minst om ett försvar av Hamn4an, som organiserar 85 procent av arbetarna i produktionen, och att stå emot APM Terminals försök att slå splittring mellan arbetarna genom att spela ut två fackförbund mot varandra.

Medan hamnarbetarna visat stort tålamod och förnuft har APM Terminals företrädare agerat oförskämt och provokativt. De verkar inte förstå att de vinster som Maersk kan sätta i sina egna fickor bara är möjliga tack vare arbetarnas insatser.

En strejk är en bra läxa för att få dem att förstå vem det är som får hamnen att fungera – nämligen arbetarna!

De borgerliga mediernas hysteriska tonläge visar bara vilken makt arbetarklassen har när den håller ihop. Om strejken skadar svensk ekonomi visar det bara hur oansvariga APM Terminals och deras ägare Maersk är som inte tidigare gått med på de ovanstående kraven – som man lätt inser inte ens borde vara uppe för diskussion. Det är självklarheter.

Därför litar vi på de arbetare som berättat om sina farhågor att detta handlar om att Hamn4an är för obekväma med sin medlemsdemokrati och stridbara inställning. Att det handlar om att undergräva Hamn4an. Vi avvisar alla sådana försök och uppmanar till försvar för hamnarbetarna.

Vi ser också det oerhört positiva inslaget med internationell solidaritet som organiserats över flera länder bland annat genom IDC, International Dock Workers Council, och det fysiska deltagandet från arbetare från Norge och Danmark vid hamnarbetarnas strejkvakter. Detta är föredömen för alla arbetare.

Marxistiska Studenter fortsätter stötta hamnarbetarnas strejk och kommer att följa frågan och göra vad vi kan för att stärka stödet för den och organisera solidaritet.

Lotta från Marxistiska Studenter diskuterar med strejkande.

Marxistiska Studenter Stockholm

Marxistiska Studenter Göteborg - HumanistenMarxistiska Studenter Göteborg - Campus Haga

Flygblad: "Marxistiska Studenter backar strejken!"

Marxistiska Studenter

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,173FansGilla
2,233FöljareFölj
815FöljareFölj
2,021FöljareFölj
680PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna