Solidaritetsmöte med revolutionen i Venezuela drog 60 deltagare

I torsdags hade Hands off Venezuela tillsammans med Svensk-Kubanska Föreningen i Göteborg ett mycket lyckat öppet möte med över 60 deltagare, om situationen i Venezuela idag, och vad som kommer krävas för att besegra kontrarevolutionen.

Stefan Kangas från Hands off Venezuela och Revolution inledde om utvecklingen i Venezuela, från revolutionens början till idag. Han berättade om de landvinningar som den bolivarianska revolutionen vunnit, de stora reformer som genomförts av Chavez och PSUV, men också om revolutionens svagheter.

Han förklarade ingående hur försöket att försöka reglera kapitalismen och genomföra en halv revolution, utan att gå utöver kapitalismens ramar, har misslyckats. Nu krävs i stället bestämda socialistiska åtgärder för att slå tillbaka kontrarevolutionen, konsolidera de gjorda förbättringarna för landets arbetare och fattiga, och en gång för alla driva igenom den socialism som Hugo Chavez talade om.

Därefter berättade Svensk-kubanska föreningen i Göteborg om sitt arbete, kommande aktiviteter och särskilt uppmanade de folk att delta på de brigadresor som de organiserar till Kuba.

Veckan innan mötet hade vi affischerat i hela stan. Mötet hölls i stora salen i Viktoriahuset (Hagabion), och salen fylldes snabbt av både unga och äldre. Stolarna tog snabbt slut och vi fick bära in fler från andra rum för att alla skulle kunna sitta.

Vi höll också en solidaritetsinsamling till den revolutionära marxistiska organisationen Lucha de Clases i Venezuela, som totalt samlade in 990 kr. Dessa pengar kommer väl till pass i kampen i ett land där den ekonomiska krisen gör att det till och med är svårt att få tag i papper att trycka tidningen på. Det var en mycket god stämning på mötet, och det var många som deltog i diskussionerna med olika erfarenheter, frågor och synpunkter.

Stefan sammanfattade på slutet och jämförde situationen i Venezuela idag med den i Ryssland för exakt hundra år sedan i år. Hur den borgerliga demokratin är oförmögen att tillgodose folket de mest grundläggande rättigheterna, och att den enda lösningen, nu som då, är socialism – att expropriera den venezuelanska oligarkin för att slå tillbaka imperialismen och krossa kapitalismen.

Foto: Niki Brodin Larsson / Revolution

Niki Brodin Larsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,326FöljareFölj
1,117FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna