Solidaritet med fängslade venezuelanska arbetare

Måndagen 20 september organiserar Internationella marxistiska tendensen (IMT) en diskussion online i solidaritet med fängslade arbetare i Venezuela. Eventet kommer att hållas på spanska och översättas till engelska. Syftet är att hjälpa Kommittén för familj och vänner till fängslade arbetare, en plattform som är skapad av olika vänsterorganisationer – däribland Lucha de Clases (IMT i Venezuela).

Hugo Chavez bolivariska revolution entusiasmerade miljoner över hela världen, och inte minst i Venezuela. I ett land med massiv fattigdom påbörjade man alfabetiseringskampanjer, gav fattiga tillgång till bra sjukvård och skola, genomförde försök med arbetarkooperativ och så vidare. Man genomförde priskontroller och exproprierade delvis vissa sektorer av ekonomin, och beskattade kapitalisterna i andra.

Naturligtvis mötte detta ett massivt motstånd från kapitalisterna, som svarade med att sabotera produktionen, smuggla, skapa artificiell brist på grundläggande varor, ta kapital ur landet och genomföra investeringsstrejker – allt med stöd från USA-imperialismen, som också genomförde en hård handelsblockad mot landet. Efter Chavez död, när de globala oljepriserna började falla 2014, bidrog detta till utvecklingen av en fullskalig ekonomisk katastrof i Venezuela. Mot årets slut hade den venezuelanska statens inkomster kollapsat.

I det läget hade den nya regeringen under Maduro två val: att fullborda revolutionen, kasta ut imperialismen och expropriera kapitalisternas tillgångar – eller låta krisen gå ut över arbetarna. Han valde det senare: att steg för steg dra tillbaka reformerna, samtidigt som arbetarna drabbades av hyperinflation. Man försökte sänka kostnaden på arbetskraft för att locka dit kapitalister.

Byråkratin har sedan dess närmat sig kapitalisterna allt mer, och upprättar allt fler ”partnerskap” med olika korrupta finansmän för att gynna sina egna intressen. Detta inkluderar kapitalisterna i slotten i ”Westonzuela” i Miami i USA, liksom den stora venezuelanska gruppen i Spanien. Samtidigt har Maduroregimen bemött kritik och kamp från arbetaraktivister inuti Venezuela med repression, arresteringar och trakasserier genom nationalgardet, säkerhetspolisen SEBIN och specialförbandet FAES.

Dussintals revolutionärer och klasskämpar sitter i fängelse bara för att ha försvarat sitt klassintresse. Några exempel:

Marcos Sabariego och Gil Mujica, som arresterades av nationalgardet. Kamraterna hade tagit upp brott mot kollektivavtalet i hälsofrågor från det statliga oljeföretaget PDVSA:s sida, liksom korruptionen i toppen på företaget. Sådana brott mot kollektivavtal har underlättats av Maduros Memorandum 2792, som i praktiken låter kapitalisterna göra som de vill.

Bartolo Guerra, facklig ledare på PDV Marina, arresterades 5 maj 2020 på företagets högkvarter i Puerto La Cruz efter ett möte med företagets vd där han förkastade de urusla arbetsvillkoren.

Eudis Girot har arbetat i 30 år i den venezuelanska oljeindustrin. Under året har han tagit strid för en sjukförsäkring värd namnet, efter att hyperinflationen pulveriserat värdet på den tidigare. Han har nu sparkats och arresterats.

Luis Cárdenas har varit godtyckligt arresterad i två år, efter att ha anklagats för att ha spridit hat, illegalt vapeninnehav, återförsäljning av produkter, kriminalitet och pengatvätt – utan några som helst bevis. Det var en video där Cárdenas uttryckte sina åsikter om Maduroregimen användes som grundval för att anklaga honom för hat, vilket följdes av att man planterade påstådda brott. Han är alltså politisk fånge, arresterad för att uttrycka sin åsikt.

Maduroregimens allt värre repression mot arbetarrörelsen handlar inte om enskilda fall. Det är ett tydligt tecken på vilken arbetarfientlig vändning som det så kallade ledarskapet för den bolivariska rörelsen har gjort. Detta är ett resultat av att man accepterat kapitalismen.

Det behövs ett revolutionärt socialistiskt alternativ, och det är vad de venezuelanska marxisterna i Lucha de Clases kämpar för i APR (Alternativa Popular Revolucionaria). Vi bjuder in alla som håller med att gå med oss i kampen.

Manuel Mendoza

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,408FöljareFölj
1,203FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna