Socialdemokraternas “vallöfte” – fortsatta nedskärningar

”Bättre välfärd i hela landet, lag och ordning” det är socialdemokraternas paroll inför valet 2018. De skryter om 20 miljarder kronor extra till välfärden under den kommande mandatperioden. Men detta är tvärtom ett löfte om att nedskärningarna kommer att fortsätta.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) förklarade i sitt svar på vårbudgeten att det kommer att saknas 40 miljarder kronor till mandatperiodens slut 2022.

Situationen i sjukvården är välkänd: växande vårdköer, personalbrist och sämre arbetsvillkor för arbetarna i vården. I Skåne uppgick exempelvis underskottet i sjukvården 2017 till 1,2 miljarder, vilket förväntas växa till 1,4 miljarder kr 2018. Som en del av Socialdemokraternas ”satsningar” skulle man få 398 miljoner extra 2018, det vill säga mindre än två tredjedelar av vad som skulle behövas bara för att upprätthålla nuvarande personalnivåer – som redan innebär en allvarlig underbemanning.

Situationen är liknande över hela landet. Det var 19 av 21 landsting som gick med underskott i primärvården under 2017. Där 8 av dem landsting och regioner har en underskotten på 4 – 10,5 procent av budgeten.

Det är 62 procent av Sveriges kommuner som har personalbrist enligt SKL. Men med nuvarande statsbidrag går kommunerna ändå med förlust. Man räknar med ett årligt totalt underskott för kommunerna på 20 miljarder kronor.

Det är tydligt att den socialdemokratiska regeringen prioriterar kapitalisternas vinster framför välfärden, och har gjort det ända sedan de valdes. De har inte tagit tillbaka en enda av den borgerliga regeringens skattesänkningar och privatiseringar, utan fortsatt på den redan inslagna vägen. Tillskotten till välfärden är för lite, för sent.

Det naturliga alternativet för arbetare och ungdomar som är frustrerade med S-ledningen borde vara Vänsterpartiet. Men det stora problemet inför valet 2018 är att partiet är sammankopplat med regeringens politik, och verkar vilja fortsätta samarbetet efter valet. Om partiet ska kunna bli ett verkligt alternativ måste de tvärtom skilja ut sig tydligt som ett socialistiskt alternativ.

Esaias Yavari

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,410FöljareFölj
1,204FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna