Slöjförbudet i Skurup: rasistisk politik stoppas med klasskamp

Frågan om slöjförbud i skolan har väckts i var tionde kommun sedan Sverigedemokraternas framgångar i valet 2018. Resultatet är ökad hets mot muslimer i form av trakasserier, hatbrott och kränkningar av muslimska kvinnor. Det är dags att arbetarrörelsen svarar med klasskamp.

I maj förra året röstade Moderaterna och Sverigedemokraterna i Staffanstorp igenom ett slöjförbud för flickor i förskola och grundskola. I december följde Skurups kommun efter, när Moderaterna och Skurupspartiet röstade igenom Sverigedemokraternas motion om att förbjuda ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja elever och personal” på grundskolor och förskolor.

Slöjförbudet handlar inte om att värna om jämlikhet eller demokratiska värderingar, som Moderaterna påstår. Denna rasistiska politik har som enda avsikt att öka hetsen mot muslimer och skapa ytterligare splittring inom arbetarklassen.

Prästamosseskolan i Skurup har redan gjort en polisanmälan om hatbrott mot muslimer. Unga muslimska tjejer har trakasserats och tvingats ta av sig sin slöja.

”Det negativa är att folk, det gäller både elever, barn och vuxna i samhället börjar agera som poliser och ska våga rycka av oss våra slöjor, våra kläder. Slöjan är en del av våra kläder, det är en del av oss. Det är ju skrämmande för politikerna ger ju en signal till samhället att det är okej att attackera de här människorna, att vi inte är värda något,” berättar läraren Naouel Aissaoui.

Om Moderaterna i Skurup verkligen hade velat förbättra situationen för invandrare och kvinnor så hade de satsat på skolan och välfärden, fler bostäder och jobb. Tvärtom planerar de för nedskärningar i skola och förskola på 16 miljoner. Deras rasistiska politik har också som uppgift att avleda uppmärksamheten från deras nedskärningar. Krisen i skolan ska inte kopplas samman med nedskärningspolitiken, utan med invandringen. Men många arbetare och unga har visat att de inte går på sådana lögner.

Den 13 januari anordnades en demonstration av Malmös unga muslimer mot slöjförbudet där över 250 personer samlades utanför kommunhuset för att protestera mot belutet. Tasnim Raoof, ordförande Malmös unga muslimer, berättade för SVT om anledningen till manifestationen: ”Vi står upp för muslimska kvinnors rättigheter att välja vad de vill ha på sig, deras rätt till religionsfrihet och framförallt rätten över deras kroppar som Skurups kommunfullmäktige tar ifrån dem i ett sådant här beslut.” Och hon avslutar med att förklara: ”Vi kommer att fortsätta kampen för våra rättigheter, vår religionsfrihet. Det slutar inte här.”

På Prästamosseskolan har antalet elever som bär slöja fyrdubblats sedan beslutet togs och flera lärare har också börjat bära slöja i protest. En av lärarna, Susanne, berättar att många elever blivit nyfikna på varför hon plötsligt bär slöja. ”Jag har sagt att det är i solidaritet med dem som har slöja på sig. Det argumentet köper barnen.”

Alla rektorer på Skurups skolor har även offentligt gått ut och trotsat kommunfullmäktiges beslut. I ett gemensamt uttalande skriver de att: ”Hur elever och personal klär sig handlar om frihet och integritet och är alltså inget som svensk skola styr över.” Skolverket har också kommit fram till att beslutet är olagligt då det strider mot religions- och yttrandefriheten, och diskrimineringslagen.

Alla de här initiativen visar vilken spontan solidaritet som finns mellan arbetare och att man instinktivt reagerar när andra arbetare och unga attackeras på det här sättet. Arbetarrörelsens ledning lyser dock med sin frånvaro.

Vänsterpartiet har överklagat beslutet till förvaltningsrätten, men man borde även ha mobiliserat för demonstrationen den 13 januari och anordnat stöddemonstrationer runt om i Skåne. Även Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet borde ta kamp mot beslutet. Uppenbarligen finns det ett stort stöd bland lärare för att kämpa för muslimska kvinnors rättigheter. Man skulle utan tvekan kunna kalla till en strejk i de berörda kommunerna, och mobilisera stöd genom namninsamlingar och stöddemonstrationer i resten av landet. Samtidigt kan man kräva mer resurser och ett slut på nedskärningarna. Rasistisk politik ska bekämpas med klasskamp varje gång den visar sitt fula ansikte. Många unga och arbetare har redan visat att de är beredda att kämpa.

Niki Brodin Larsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,130FansGilla
2,535FöljareFölj
1,307FöljareFölj
2,185FöljareFölj
754PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna