Skär inte ner i kulturskolan, bygg ut den

Kulturskolerådet rapporterar att resurserna för 40 procent av kulturskolorna i landet kommer att krympa de närmaste åren, efter att man redan skurit ned sju procent under 2018. I 14 kommuner hotas hela kulturskoleverksamheten av nedläggning.

Enligt SVT planerar åtta av tio kommuner ned­skärningar under 2020. Till skillnad från vård, skola, omsorg och en del andra verksamheter är det inte lagfäst att kommuner måste erbjuda sina ungdomar kulturskolor. Därför är denna verksamhet bland de första att drabbas.

Som en liten motvikt mot ned­skärningarna i kommunerna fick kulturskolan ett extra stöd på 100 miljoner år 2016 respektive 2017, men det motsvarar inte mer än drygt tre procent av kommunernas totala utgifter för kulturskolan som låg på 3,1 miljarder kronor 2018. Detta bidrag försvann även tillfälligt i Moderaternas och Kristdemokra­ternas budget som röstades igenom under regeringskrisen 2018.

Ur borgerlighetens synpunkt är kultur bara intressant i den mån man kan tjäna pengar på det. Under rekordåret 2016 gjorde bara den svenska musikindustrin 9,2 miljar­der kronor i ren vinst. De pengarna skulle räcka till att fyrfaldiga kul­turskolornas omfattning, så att alla ungdomar i Sverige skulle få tillgång till nödvändig utrustning och utbild­ning för att lära sig spela musik själva.

Arbetarrörelsen behöver ta strid för mer än smulorna som borgarklas­sen lämnar, för mer än tak över huvu­det och mat på bordet. Kulturskolan är en landvinning som vi behöver försvara och utveckla, och det är med de rikas pengar vi måste göra det.

 

Sara C

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,326FöljareFölj
1,117FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna