Sjuksköterskor i Stockholm kämpar tillbaka med uppsägningar

I protest mot ett nytt avtal som hotar att sänka löner för vissa med upp till 6000 kr och öka arbetstiden för andra, har sjuksköterskor på flera sjukhus i Stockholm sagt upp sig. Om inte sjukhusledningarna backar riskerar det att bli kaos på Stockholms sjukhus.

Det nya avtalet för sjuksköterskor blev droppen. I protest har 24 av 40 sjuksköterskor sagt upp sig på intensivakuten på Nya Karolinska sjukhuset, NKS. Den 25 mars förklarade Madeleine Arpell, som jobbat i över nio år på Karolinskas akut, för Dagens Medicin:

”Vi bemannar en akutverksamhet dygnets alla timmar, året runt. Vad är det som gör att man vill ha ett sämre avtal för oss?”

I ett öppet brev får de nu även stöd från 40 läkare på intensivakuten:

”Nu riskerar intensivakuten att över hälften av de erfarna specialistsjuksköterskorna slutar. Om det sker kan vi inte längre leverera patientsäker vård inom intensivakutens eller katastrofmedicinskt uppdrag. Vi kan till och med behöva stänga akuten”.

Även 35 sjuksköterskor på barnakuten har lämnat in ett brev till sjukhusledningen och finansregionrådet Irene Svenonius (M) med hot om uppsägning. Där kan man bland annat läsa:

”Vi som varje dag har människors liv i våra händer, vi som arbetar helger, nätter och julaftnar, vi som redan får mindre utdelning än vi förtjänar ska nu få ännu mindre. Och vi förväntas rätta in oss i ledet och fortsätta som ingenting hänt. Men det kommer vi inte att göra. Vi skickar nu detta öppna brev till er för att visa att vi inte kommer bemöta detta med tystnad. Vår kompetens behövs för Stockholms sjuka barn, vår framtid.”

Även på Neonatalintensiven som har verksamhet på Danderyd, Karolinska Solna och Karolinska Huddinge har sju sjuksköterskor lämnat in sin uppsägning.

Att det inte skulle finnas pengar till sjuksköterskornas löner klingar extra illa just på NKS. Några exempel som blivit uppmärksammade på det nya sjukhuset är att ett dörrbyte med nödvändiga anpassningar skulle kosta över en miljon kronor, konsulter som kostat 700 000 i månaden eller att Skanska bara genom bygget av sjukhuset gjorde en vinst på 5,5 miljarder.

Kamp lönar sig

Att kollektiva uppsägningar kan ge resultat har visats tidigare av undersköterskorna på Karolinska. I samband med att Neurointensivvårdsavdelningen flyttade från gamla till nya Karolinska försökte ledningen byta till ett sämre avtal med lönesänkningar på flera tusen. Då valde tretton undersköterskor med stor kompetens och erfarenhet att säga upp sig.

Detta tvingade sjukhusledningen att backa och undersköterskorna vann en viktig seger. I Kommunalarbetaren förklarar undersköterskan Madeleine Fagernäs att det är en seger för alla undersköterskor:

”[Så här] behandlar man inte en redan lågavlönad yrkeskår. Det känns oerhört bra att arbetsgivaren nu valt att ta tillbaka beslutet … nu känner vi oss oslagbara, vi vet att vi är starka när vi går ihop och ställer krav.”

Vårdförbundet borde inte acceptera avtal som innebär stora försämringar för deras medlemmar. Sjuksköterskorna har visat att de inte tänker acceptera detta utan strid, och det minsta man kan kräva av ett fackförbund är att de gör detsamma. En förändring måste till i Vårdförbundet, och den kan bara komma underifrån genom fler initiativ likt det som sjuksköterskorna i Stockholm nu tagit. Vi uppmanar hela arbetarrörelsen att ge sitt fulla stöd till deras kamp.

För ett kämpande Vårdförbund!

Valdar Malmsten

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,269FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna