Seger i Helsingborgs folkomröstning!

Den 12 januari hölls en folkomröstning i Helsingborg om utförsäljning av det kommunala elbolaget Öresundskraft. Hela 96,37 procent röstade nej, medan det slutgiltiga valdeltagandet landade på 50,12 procent. Det råder inte någon tvekan om att en överväldigande majoritet i Helsingborg inte vill att Öresundskraft ska säljas ut. Detta tvingade de borgerliga partierna M, KD, L, och SD att dra tillbaka sitt försök att sälja Öresundskraft. 

I februari 2019 tillkännagav den borgerliga majoriteten i Helsingborg att de skulle försöka sälja ut det kommunala elnätet Öresundskraft. Två månader senare avslöjade Helsingborgs Dagblad att stadens borgerliga majoritet i hemlighet arbetat med utförsäljningen ända sedan 2018 – utan att säga något under valrörelsen. När detta kom ut, orsakade det massiv ilska.

På tre månader lyckades “Folkinitiativet” samla in över 14 569 namnunderskrifter för att få till en folkomröstning mot utförsäljningen, vilket är över tio procent av Helsingborgs befolkning. Detta gjorde att förslaget om en folkomröstning togs upp mot de borgerliga partiernas vilja i kommunfullmäktige, där mer än en tredjedel röstade för. Enligt svensk lag räcker det för att en folkomröstning ska utlysas.

Christina Freij (L), ordförande i valnämnden som har ansvar för demokratifrågor förklarade högerns hållning i Helsingborgs Dagblad.

– Vi röstade mot en folkomröstning i fullmäktige. Jag tror inte på sådana som en del av vår representativa demokrati.

Företrädare för flera borgerliga partier bojkottade folkomröstningen, för att få ner valdeltagandet och undergräva folkomröstningens legitimitet. Liberalernas gruppledare i kommunfullmäktige, Maria Winberg Nordström, beskrev detta öppet: 

– Taktiskt sett är den bästa ja-rösten att stanna hemma.

I det syftet bedrev heller inget av de borgerliga partierna någon valkampanj. Dessutom begränsade de antalet vallokaler och informationen inför valet. 

Mot det borgerliga sabotaget mobiliserade Folkinitativet en massiv kampanj. Månaden före folkomröstningen syntes man dagligen på Helsingborgs gator, med stort stöd från framför allt Vänsterpartiet – men också socialdemokrater, fackförbund och Hyresgästföreningen. Detta beredde vägen för en jordskredsseger.

Privatiseringen av Öresundskraft hade orsakat höjda elräkningar för alla helsingborgare. Men en minst lika viktig orsak till det massiva motståndet mot utförsäljningen är ilskan mot de borgerliga partiernas hemlighetsmakeri – och utan tvivel erfarenheterna av vad privatiseringarna gjort med hela välfärden under de senaste decennierna. Arbetarrörelsen i hela Sverige borde ta inspiration av den segerrika kampen i Helsingborg, och ta strid mot högerpolitiken i hela landet.

Ivar Sjögren

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna