SD-möte stoppades i Umeå

I torsdags hade Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, planerat att hålla ett öppet möte på kulturhuset Väven i Umeå. Hans planer grusades, när minst trehundra protesterande dök upp och lyckades sätta stopp för mötet.

Ett möte i vilken lokal som helst hade med säkerhet mötts av motstånd, men att det nu handlade om Väven, Umeås kulturhus, blev extra kännbart. Samma dag som mötet skulle äga rum meddelade partiet att på grund av säkerhetsskäl så skulle mötet bara tillåta medlemmar och ackrediterade journalister att närvara. Detta stoppade dock inte de demonstranter som tog sig in i Väven för att högljutt visa sitt missnöje över deras närvaro.

Det som började som en fredlig demonstration tog en snabb vändning när polisen började fösa ut de som protesterade, med ursäkten att de störde den ”allmänna ordningen”. Klimatet hårdnade i takt med att polisen förde bort en man de brottat ner och satt handfängsel på, samt avvisade ett flertal andra personer från platsen. Men demonstranterna accepterade inte att rasisterna fick stå oemotsagda bakom polisens beskydd. ”Jimmie Åkesson bort från stan, bussen går från Vasaplan”, vrålades flertalet gånger under den dramatiska första timmen.

När mötet var planerat att börja hade polisen, med hjälp av polishundar, tvingat demonstranterna en bit bort från entrén till Väven och satt upp avspärrningar. Många valde då att gå vidare till Hamnmagasinet som hade arrangerat musikframträdande och fikaförsäljning till frusna eldsjälar. Ett femtiotal personer valde att stå kvar bakom avspärrningarna utanför Väven för att fortsätta sjunga, skrika och kämpa.
När mötet var planerat att starta gick brandlarmet och information gick ut om att mötet var helt inställt. Senare under kvällen meddelades det dock att Jimmie skulle hålla ett mindre tal på annan plats vilket han, enligt media, hade genomfört.

I en intervju med Aftonbladet under samma kväll talade Jimmie om att han anser att man ska kunna kritisera invandringspolitiken utan att vara rasist eller främlingsfientlig och att den debatten, i hans mening, avslutades för längesen. Han fortsätter med antagandet att ”de vänsterextrema elementen här i Umeå” verkar vilja återuppta den.

Efter kvällens uppslutning kan det inte ses som någonting annat än ett uppenbart faktum att folket inte anser att debatten är avslutad, att sista ordet inte är sagt och att det inte komma från Jimmie Åkesson. Hundratals människor har under kvällen visat Åkesson och hans gäng att de inte har något att hämta i den här staden. Umeå kommer aldrig stå tyst och acceptera rasistisk och arbetarfientlig politik.

Revolution deltog under kvällen i protesterna mot Sverigedemokraterna, och stod upp för den socialistiska solidariteten och mot rasisternas försök att splittra arbetarklassen. Vi sålde 16 tidningar och diskuterade med många entusiastiska ungdomar. Det blev en segerkväll av rang för antirasismen, medan Jimmies möte blev ödelagt.

Nu kommer SD göra sitt bästa för att utmåla sig själva som offer. Senast efter valet 2014, tyckte Jimmie Åkesson att det hade varit jobbigt med alla protester i valrörelsen. Då sjukskrev han sig i ett halvår med månadslön på 101 000 kr på skattebetalarnas bekostnad. Han har inga problem att peka finger mot andra, men det är han själv och hans hatgäng som är de största parasiterna.

Som alltid när det gäller högern, så anser de att det deras ”demokratiska rättighet” att fritt få hetsa mot en del av arbetarklassen. Till och med fascister ska få demonstrera och skyddas av polisen när de går till angrepp mot arbetare, tiggare och vänstern. Men när arbetare och ungdomar protesterar mot detta kallas man för extremvänster och förtjänar polisbatonger och omhändertagande.

SD och Åkesson har bara sig själva att skylla. Medan folk flyr undan krig och kaos skapade av imperialismen i Mellanöstern och Afrika, stänger politikerna gränserna, och låter folk drunkna i Medelhavet för att det saknas lagliga inresevägar. Medan de rika bara blir rikare, och pressen ökar på arbetsplatserna, försöker SD och andra borgerliga partier använda rasistiska beskyllningar mot arbetare för att vända arbetare mot varandra istället för mot kapitalismen.

Dessa splittringsförsök kommer vi att fortsätta slå tillbaka, och förklara att grundproblemet är det kapitalistiska system som leder till kris, krig, terrorism, massarbetslöshet och bostadsbrist. Vi har visat dem idag, och vi kommer att göra det igen. Rasisterna är inte välkomna i Umeå!

Helena Dahlberg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna