Så profiterar kapitalisterna på pandemin

En fattigdom utan motstycke håller på att breda ut sig. Sedan pandemins början har 400 miljoner människor förlorat jobbet. 256 miljoner riskerar att svälta vid årets slut. Samtidigt beräknas de 32 största företagen i världen öka sina rikedomar med 109 miljarder dollar under 2020. I rapporten Power, Profits and the Pandemic visar Oxfam hur kapitalisterna utnyttjar katastrofen för att bli ännu rikare.

”Ackumulationen av rikedom vid den ena polen betyder alltså ackumulation av elände, arbetsbörda, slaveri, okunnighet, brutalisering och moralisk degradering vid motpolen”, förklarade Marx i Kapitalet. Samtidigt som kapitalet berikar sig, håller ytterligare en halv miljard människor på att kastas ner i fattigdom på grund av pandemin. Inte heller Sverige är opåverkat. Redan 2019 levde 400 000 svenskar i fattigdom enligt SCB, och situationen är betydligt värre nu.

”GAFAM” (Google, Apple, Facebook, Amazon och Microsoft) förutspås tjäna 46 miljarder dollar i extra profiter i år. Vinsterna för väldens sju största läkemedelsföretag ser ut att öka med 12 miljarder dollar tack vare COVID-19. På aktiemarknaden har de hundra största företagens marknadsvärde ökat med 3000 miljarder dollar under 2020.

Bara Amazons vd Jeff Bezos har blivit 92 miljarder dollar rikare i år och är nu den första personen någonsin att ha rikedomar värda mer än 200 miljarder dollar. Samtidigt tvingas underbetalda Amazonarbetare ha kissflaskor vid arbetsstationerna för att de inte hinner gå på toaletten. I USA har arbetarna hindrats från att organisera sig fackligt och under coronapandemin har man tvingats arbeta tätt inpå varandra utan skyddsutrustning, vilket lett till flera vilda strejker.

Vinsten först

Från 2016 till 2019 delade 59 av världens mest lönsamma företag ut nästan 2000 miljarder dollar till sina aktieägare. I stället för att återinvestera vinsten i att utveckla produktionen betalar denna parasitära minoritet bara ut mer pengar till sig själva: utdelningarna var i genomsnitt 83 procent av profiten.

Ibland är utdelningarna till och med större än profiterna. De tre största vårdföretagen i Sydafrika – Netcare, Mediclinic och Life Healthcare Group – gav 163 procent av sina profiter till sina aktieägare. Den sydafrikanska sjukvården är nu totalt överbelastad, och landet har över 18 000 bekräftade dödsfall i pandemin.

Över hela världen har regeringar beviljat historiskt stora stimulans- och räddningspaket till företag – som självklart för vidare pengarna till sina aktieägare. Staten i Storbritannien gav kemijättarna BASF och Bayer 1,6 miljarder pund samtidigt som dessa företag planerade utdelningar till sina ägare på nästan 6 miljarder euro. I USA har läkemedelsgiganterna Johnson & Johnson, Merck och Pfizer fått flera miljarder dollar för att utveckla ett vaccin mot covid-19. Dessa miljarder hamnade inte i den ytterst nödvändiga vaccinutvecklingen, utan i stället återigen i aktieägarnas händer som har fått utdelningar på 16 miljarder dollar sedan januari.

Sveriges kapitalister går inte heller miste om chansen. Det så kallade omställningsstödet, som har blivit förlängt till juli 2021, har nu beviljats till 6 385 aktiebolag. Ur & Penn fick 3,4 miljoner kronor i omställningsstöd i år, vilket är fickpengar jämfört med aktieutdelningarna på 273 miljoner kronor förra året.

Ett annat exempel är AB Volvo som har varslat 5000 arbetare sedan början av pandemin, och som fått en miljard i permitteringsstöd – vilket kan jämföras med de 10 miljarder kronor de gav i aktieutdelningar förra året. 250 företag misstänks också för direkt fusk med permitteringsstödet, genom att tvinga arbetare att jobba heltid samtidigt som de rapporterar deltid för att få tillgång till pengarna. Kapitalisterna vägrar betala för sin egen kris, och lämpar i stället över bördan på arbetarklassen.

Överallt sätts kapitalisternas profiter före människors liv. Slakterier runtom i världen är kända för att ha bidragit till spridningen av covid-19. I USA har 27 000 arbetare inom sektorn testat positivt, med ett ännu högre mörkertal. Trots det har Tyson Foods, landets största köttföretag och det företag med flest coronafall, lyckats behålla sina fabriker öppna genom intensiv lobbyverksamhet.

En jämförelse av de största företagens vinster innan och under pandemin.

Men välgörenhet då?

Ett argument som kapitalisternas försvarare ofta använder är att de donerar mycket av sina pengar till välgörenhet. Idén är att de förtjänar sina miljoner och miljarder eftersom de bidrar till att göra världen bättre.

En rapport från Oxfam visar att detta är en myt. I genomsnitt donerade företag bara 0,32 procent av sitt rörelseresultat till välgörenhet under 2019. Dessutom ger kapitalisterna ofta dessa pengar till sina egna välgörenhetsorganisationer som Bill & Melinda Gates Foundation. Dessa organisationer är inte mycket mer än skattefria spargrisar och billig PR.

2017 förlorade den amerikanska staten 135 miljarder dollar i inkomster på grund av företagens skatteflykt, medan gåvorna till välgörenhet totalt var mindre än 20 miljarder dollar. Samma år betalade Amazon – företaget som ägs av den rikaste mannen i världen – inte en enda dollar i skatt. Naturligtvis kan kapitalisterna ge bort mindre gåvor om det kan få dem att framstå som generösa och humana. I verkligheten kostar deras girighet arbetarklassen dyrt.

Staten och kapitalet

Fyrtio procent av mottagarna av stimulanspaket på mer än fyra miljoner dollar i USA betalade ingen skatt alls under 2019. I Storbritannien har 29 procent av företagen som får lån kopplats till skatteparadis. Denna lagliga, halvlagliga eller olagliga skatteflykt leder till att människor dör på grund av nedskärningar i sjukvården – men det värsta företagen kan vänta sig är några mindre böter. Lagen är utformad för att kontrollera arbetarna, inte kapitalisterna.

För att påskynda ombygget av sin lyxvilla i Washington DC, ignorerade Jeff Bezos till exempel i tre år skyltar som förbjöd parkering – och samlade på sig mer än 16 000 dollar i parkeringsböter. Men för en man som äger mer än tio miljoner gånger mer än så är det naturligtvis inga problem. ”Lagen som är lika för alla, förbjuder såväl rika som fattiga att sova under broarna, att tigga på gatan eller att stjäla bröd”, som Anatole France uttryckte det.

Borgarklassens lobbyverksamhet är nu i full gång. I USA har, under årets första kvartal, 903 miljoner dollar spenderats av lobbyister på fullt laglig korruption. Det är en viktig orsak till att många företag fortsätter vara verksamma trots att man riskerar arbetarnas liv under pandemin – mot WHO:s rekommendationer. I Indien genomför Modis regering stora försämringar för arbetarna, samtidigt som man pausat skatten på aktieåterköp för kapitalisterna. I Tyskland har regeringen tillfälligt sänkt momssatsen med hela 3 procent fram tills december – allt för att hjälpa kapitalisterna att fylla sina fickor.

Kapitalismen har ingen framtid

I sin rapport konstaterar Oxfam att pandemin sannolikt kommer att öka kapitalisternas makt över politiken ännu mer. De varnar för att systemets framtid hotas av ojämlikheten – och hoppas att borgarklassen ska reformera kapitalismen för att rädda den.

Men sanningen är – som Oxfams egen fakta visar – att systemet varken går att reparera eller reformera. Det följer sina egna lagar, och den härskande klassen kommer inte frivilligt betala för dess kris. Vår lösning är att krossa kapitalismen.

Med den enorma produktiva kapacitet som finns i dag, finns det ingen objektiv anledning till att man inte skulle kunna erbjuda ordentlig skyddsutrustning till vartenda sjukhus i världen. Det finns ingen anledning till att inte varenda människa ska ha tillgång till sjukvård, bostad eller mat. Med en planerad ekonomi skulle vi på riktigt kunna sätta människors liv först.

Men på ett förvridet sätt syns samhällets undangömda resurser just nu främst i de astronomiska summor som kapitalisterna stulit åt sig själva. Under socialismen kommer vi att kunna frigöra den potentialen – och mycket mer.

Elias Middendorf

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,483FöljareFölj
1,265FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna