Revolutions årsmöte 2020: Socialism eller barbari

I helgen samlades hundra marxister från hela landet online för Revolutions årsmöte. Det var en entusiastisk och seriös stämning under diskussionerna om utsikterna för klasskamp och revolution i Sverige och internationellt. Fokus var på hur vi ska bygga marxismens styrkor snabbast möjligt under den nya period som vi nu har kommit in i.

I Sverige stiger dödstalen dag för dag, medan tiotusentals förlorar jobbet varje vecka. Coronaviruset har utlöst den allvarligaste krisen i kapitalismens historia. I bland annat Italien, Spanien och USA har det redan brutit ut stora spontana strejker och protester inom industrin mot regeringarnas och företagens vägran att stänga arbetsplatser som inte är samhällsnödvändiga för att stoppa spridningen, och ställa om produktionen för att producera skyddsmateriell.

I sin inledning om perspektiv för världsrevolutionen förklarade Niklas Albin Svensson, från redaktionen för In Defence of Marxism:

”Hela den politiska sammansättning som existerat sedan 70-talet har redan ifrågasatts runt om i världen efter krisen 2008. Men all den instabilitet som hörde till den gångna perioden kommer nu att ses som ett historiskt förspel.”

BNP faller över hela världen och arbetslösheten ökar snabbare än någonsin. Coronaviruset har utlöst en ekonomisk kris utan motstycke. Bara på en vecka i USA ansökte 3,28 miljoner människor om arbetslöshetsunderstöd. I Storbritannien var motsvarande siffra 0,5 miljoner. Överallt drabbas arbetare brutalt av krisen, samtidigt som staterna går in med enorma summor för att rädda storföretagen. Detta visar kapitalismens verklighet för miljarder människor.

”Den verkliga krisen beror på kapitalismen”

Ylva Vinberg från Revolution inledde om perspektiven för den svenska revolutionen. Samtidigt som den svenska regeringen skänkt hundratals miljarder kronor till företagen i olika krispaket, tillför de bara 15 miljarder till kommunerna och regionerna att dela på för välfärden. Det visar – bortom den vackra retoriken – hur högt de i verkligheten värderar människors liv. Som en sjuksköterska på intensivvården konstaterade: ”Politiker med makt – era brandtal och era klappningar är inget annat än en käftsmäll.”

”Redan innan Coronapandemin bröt ut hörde vi dagligen vittnesmål och rapporter om patienter som dog för att de inte fick vård i tid, sjuksköterskor och barnmorskor som grät när de gick av sina arbetspass, sjuksköterskor som tvingas arbeta 24 timmar i sträck, avdelningar som tvingades stänga ner på grund av bristen på sjuksköterskor. I hela välfärden var många redan på bristningsgränsen”, konstaterade Ylva Vinberg i sin inledning.

Samtidigt är den svenska regeringen i det närmaste unik i sin vägran att vidta seriösa åtgärder för att stoppa smittspridningen. Den verkliga krisen, förklarade Ylva, beror inte på viruset, utan på kapitalismen.

”Med arbetarkontroll och en planerad ekonomi hade man enkelt ställt om produktionen för att producera nödvändig utrustning till vården. Vi hade effektivt begränsat smittospridningen, gett nödvändiga resurser till vården och nödvändig skyddsutrustning till arbetsplatserna.

Nu fortsätter den icke-samhällsnödvändiga produktionen, samtidigt som det råder brist på slangar, antibiotika, långärmade förkläden, handskar, desinfektion, skyddsglasögon, visir, testkit för covid-19, mer mera överallt. Den verkliga storleken på denna brist är sekretessbelagd. Leveransen ska skötas av privata företag, vars enda intresse är att tjäna pengar på krisen. Det privata ägandet gör det omöjligt att använda samhällets resurser på ett effektivt sätt.”

Valdar Malmsten, som själv arbetar på ett sjukhus i Stockholm, beskrev situationen utan omsvep:

”Innebörden av regeringens strategi är att låta äldre och riskgrupper dö. Borgarklassen offrar dem för att stärka sig i den internationella konkurrensen. Jag kan inte se att Sveriges taktik förbereder annat än en verklig katastrof.”

Swedbank beräknar att åtminstone 12 procent kommer att bli arbetslösa om epidemin härjar i mer än några veckor till. Bara förra veckan varslades 18 433 personer, vilket enligt Arbetsförmedlingen är de högsta siffrorna någonsin. Men detta räknar inte in de tiotusentals arbetare som har osäkra anställningar, vilket dominerar i hotell- och restaurangbranschen. De står nu helt utan möjlighet att försörja sig.

Mötets livliga diskussion var fylld av exempel på hur de senaste 30 årens högerpolitik i Sverige nu riskerar att kosta tiotusentals livet, och direkt drabba ytterligare hundratusentals genom ökningen av visstidsanställningarna, försämringarna av A-kassan och så vidare. I sitt avslutningstal citerade Ylva Vinberg Rosa Luxemburg:

”Dagens kapitalism har bara kriser, massarbetslöshet, krig, klimatkris och pandemi att erbjuda. I Rosa Luxemburgs ord: ’I denna stund är socialismen mänsklighetens enda räddning. Över det kapitalistiska samhällets sammanfallande murar flammar som en glödande varning orden från Kommunistiska manifestet: Socialism eller undergång i barbari!'”

Bygg marxismens styrkor!

Redan före coronakrisen spreds revolutioner och uppror över alla världens kontinenter. Bara under hösten ägde revolutionära uppror rum i bland annat Chile, Libanon, Ecuador och Irak. I januari släppte opinionsinstitutet Edelman en undersökning, där de konstaterade att en majoritet av jordens befolkning anser att kapitalismen gör mer skada än nytta. Coronakrisen visar att majoriteten av världens befolkning har rätt, och den accelererar den revolutionära processen överallt.

Därför var passen om byggandet av den revolutionära organisationen i både Sverige och världen särskilt uppskattade.

Internationella Marxistiska Tendensens Francesco Merli, som deltog på mötet från London, berättade om allt fler människor och grupper i hela världen hör av sig och vill bygga marxismens styrkor lokalt. IMT arbetar nu i över 40 länder i världen och växer snabbt.

I Sverige har organisationen stärkts enormt under det senaste året, vilket inte minst visades av deltagandet och diskussionerna på årsmötet och en fantastisk insamling på lördagskvällen. Ihop med Marxistiska Studenter kommer Revolution nu att lansera studiecirklar online i hela landet, för alla som vill fördjupa sig i krisens orsaker och vill diskutera hur vi ska ta strid för att förändra samhället.

FÖRDJUPA DIG I MARXISMEN – ANMÄL DIG TILL EN STUDIECIRKEL!

Varje söndag klockan sju kommer vi att organisera livesändningar med ett revolutionärt program för krisen, lärdomar från den internationella klasskampen, och mycket mer.

Behovet av en stark revolutionär marxistisk tendens har aldrig varit större. Gå med, och hjälp oss att bygga den!

Fredrik Albin Svensson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,408FöljareFölj
1,203FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna