Regeringen underlättar skatteflykt

Enligt Skatteverket försvinner 130 miljarder kronor till skatteparadis varje år. Socialdemokraterna har deklarerat ”krig mot skatteflykten”, men enligt en ny rapport från Oxfam framkommer det att den svenska regeringen konsekvent har motarbetat nästan alla förslag om hårdare skatteregler, och som resultat har skatteflykten slagit nya rekord 2020.

Problemet med skatteflykt har ökat markant under coronapandemin. Bland EU:s medlemsländer har gapet mellan vad som förväntas och vad som faktiskt betalas in i skatt ökat från 140 miljarder euro 2018 till uppemot 164 miljarder 2020. Under ett år där vården har gått på knäna och arbetare fått vända på varenda krona har EU:s kapitalister alltså slagit nya rekord i skatteflykt.

Att de kunnat slå rekord är direkt kopplat till årets ekonomiska krishantering. Precis som efter krisen 2008 räddade krispaketen bara de rika. Kapitalisterna slussade återigen pengarna ut på börsen eller, som i detta fall, ut i skatteparadis. Dessa 130 miljarder borde lagts på vården i stället.

”Personer och företag som ägnar sig åt skattefusk eller penningtvätt ska möta ett samlat gemensamt motstånd i Europa” stod det i Socialdemokraternas valmanifest till EU-valet 2019. Men löftena har sällan gått över i handling, tvärtom!

Regeringen var bland annat negativt inställd till införandet av offentlig land-för-land-rapportering inom EU 2016. Förslagets ”transparenskrav” för företag med en omsättning över 750 miljoner euro hävdade man skulle skapa en ”konkurrensnackdel” för europeiska storföretag. När förslaget på nytt togs upp i EU:s konkurrenskraftsråd i november 2019 allierade sig Sverige med skatteparadis som Luxemburg och Malta för att ge nej-sidan en knapp majoritet.

Rapporten visar även att finansminister Magdalena Andersson personligen ställde sig kritisk till att ens lyfta frågan inom EU. Utöver kritiken mot land-för-land-rapporteringen var Andersson också tydligt emot att svartlista EU:s egna skatteparadis. 2019 röstade Sverige till och med för att behålla deras vetorätt i skattefrågor. Andersson ändrade också Sveriges ”övervägande” att stödja så kallade digitala skatter till ett ”blankt nej” efter påtryckningar från bland annat Spotifys grundare Daniel Ek.

Samtidigt som Socialdemokraterna skrikit sig hesa över kriminaliteten i förorten verkar 34-punktsprogrammet mot kriminaliteten kring Stureplan dröja ytterligare ett tag. Men vi kan inte stoppa skatteflykt enbart genom transparenskrav, svartlistning eller nya skatter. I slutändan kan vi inte kontrollera det vi inte äger. I en vinstdriven ekonomi har de privatägda storföretagen alltid incitament att smita undan det som hotar deras vinster, och skatteflykt är därför ofrånkomligt under kapitalismen. Det enda sättet att blockera kapitalisternas flyktvägar och stoppa den globala utsugningen är att arbetarklassen tar makten på världsskala och exproprierar kapitalisternas egendomar. De har rånat och förstört planeten länge nog.

John Gordon

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,410FöljareFölj
1,204FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna