Rasistisk hets mot tiggare

Tiggeriet har ökat explosionsartat i Sverige. Fler och fler samlar sig vid gathörnen i desperation, för att kunna samla ihop nog för ännu en dag. Många sitter frysande i filtar. Men vad är det som gjort att de hamnat i detta elände? Och varför får de inte den hjälp som behövs?

Majoriteten av tiggarna tillhör olika minoriteter i EU som färdats hit för att de blir förtryckta i sina hemländer, eller för att det helt enkelt inte finns arbeten där. Massarbetslösheten tvingar folk ut på gatorna över hela kontinenten, men de kan så klart inte tigga i de länder som är som hårdast drabbade. Därför färdas de till de rikare områdena inom EU. Kapitalismens kris har orsakat denna misär, men det är inte en misär någon seriöst verkar vilja lösa.

Sverigedemokraterna och högern har lagt fram idéer, såsom att göra det svårare för folk att ta sig hit, eller helt enkelt förbjuda tiggeriet – bötfäll tiggare! Men hur och varför skulle någon betala dessa böter? Det skulle inte leda någonstans, förutom till hårdare straff i framtiden. Det skulle tvinga tiggarna till riktiga brott för att överleva.

I Malmö och Stockholm har fascister flera gånger bränt ner tältlägren som de bor i. I Stockholm lade polisen skulden på de som bodde i tältlägret och påstod att det var de som hade varit vårdslösa. Detta trots att det anlagts en brand vid nästan samma tidpunkt i ett annat tältläger i Stockholm. I Malmö lade polisen ner förundersökningen efter tre timmar trots att de funnit det troligt att den var anlagd. I Linköping förbjöd man tiggare att sitta på bänkarna i tågstationen.

Expressen publicerade nyligen ett reportage där man fick följa Manuela från Rumänien som tigger i Stockholm. Varje dag kastar folk mat på henne, spottar på henne, kallar henne hora och ber henne att hon ska dra hem till Rumänien. Hon är inte ensam – detta är situationen för i princip alla tiggare.

Att sitta ute en hel dag i regn och kyla, upprepa samma ”hej”, ”ursäkta” för några enstaka slantar, bli hotad och kränkt för att sedan sova under en bro eller – om man har tur som Manuela – i en bil. Andra blir misshandlade. Samtidigt rapporterar Sveriges Radio att situationen för de familjer som stannar i Rumänien är ”akut”.

I programmet Verkligheten i P3 avslöjade Sveriges Radio existensen av en sluten grupp på Facebook med tretusen medlemmar, ”Nej till tiggare i Sverige”, som drivs av bland annat en dömd nazist. Den bedriver en kampanj för att hetsa mot och uppmana till våld mot tiggare för att ”rensa gatorna”.

Inte bara kända nazister är med i gruppen. Andra är kommunpolitiker, personer som arbetar för försvarsmakten och en präst i Svenska kyrkan. För många av dem är det främsta problemet inte tiggeriet utan att majoriteten är romer och inte ”svenskar”. En nazist berättar också att han tipsat högerextrema grupper om var tiggarnas tältläger ligger, och beskriver hur han besökt dem och utfört ”vissa handlingar”.

Liknande saker händer över hela landet. Och för att rättfärdiga denna brutalitet sprider rasisterna lögner om stora organiserade ligor av romer. I själva verket är det bara rasisterna som arbetar som organiserade ligor. Alla som arbetar med de hemlösa och tiggare inom Sverige säger samma sak: de romska ligorna är en myt. Från den tidigare regeringens tjänstemän till polisens experter och frivilligarbetare – alltså alla som har haft erfarenhet av situationen – ingen av dem tror på att dessa ligor existerar.

Tiggarna bor under broar och i biltunnlar, och får in ungefär femtio till hundra kronor om dagen. Låter det som en inkomst för en kriminell liga? Men dessa anklagelser kommer även om de inte grundar sig i verkligheten. Varken den reformistiska vänstern eller högern har varit kapabla att lösa problemet, vilket har gett mark för rasisterna att stå på. Och även om några slags ligor skulle växa fram så skulle det endast betyda att de som tigger är än mer hårt exploaterade.

Att behandla tiggare som kriminella, försöka förbjuda det och deportera fler skulle bara leda till ett hårdare liv för de som tigger. Så länge kapitalismen består så kommer tiggeriet bara att öka i takt med att allt fler blir arbetslösa. I framtiden kommer inte bara arbetslösa från fattigare delar av Europa att tigga – utan även svenska arbetare som förlorat sina jobb.

Varken välgörenhet, kriminalisering eller några små reformer kan lösa detta problem eftersom problemet i sig ligger i kapitalismen. En ny rasism föds i alla västvärldens länder som en reaktion på krisen, attackerna och massarbetslösheten. Denna rasism sprids i alla våra medier och borgerliga partier. Högern börjar tala om invandrare som allmänt besvärliga personer som vi måste ”öppna våra hjärtan” för, och tidningarna sprider villigt deras propaganda.

Detta är högerns lösning på tiggeriet: så rasismens frön, splittra arbetare och arbetslösa, konflikt och kaos. Det sista de vill är att faktiskt lösa tiggarnas misär. Då de skulle behöva ge upp de privilegier som det nuvarande samhället förser borgerligheten med.

Många tiggare var arbetare före krisen gjorde att deras arbetsplatser lades ned – men nu har kapitalismen inte längre behov av deras arbetskraft. Det enda sättet att lösa detta är att vi tillsammans planerar arbetstiden och delar ut arbetet jämnt mellan människor. Det vill säga en planerad ekonomi och socialism.

Tom Skoog

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,165FansGilla
2,330FöljareFölj
1,121FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna