”Rädda KFUM!” – Demonstration i Kristinehamn

I Kristinehamn undersöker skolnämnden möjligheter att spara in 20 miljoner kronor i kommunbudgeten genom att göra större klasser, ta bort nattis och stänga fritidsgården KFUM. Särskilt det sista förslaget väckte upprördhet bland kommunens elever.

Vår kamrat Vilgot var snabb att agera – han lanserade en namninsamling och ”styrgrupp” med elever för att bedriva ett mobiliseringsarbete på Kristinehamns grundskolor (Södermalmsskolan, Djurgårdsskolan och Stenstalidskolan).

Namninsamlingen samlade på kort tid in hundratals underskrifter – gruppen i Kristinehamn stödde kampanjen genom att ta fram flygblad och affischer till eleverna samtidigt som planer gjordes för en demonstration. Mobiliseringen inför demonstrationen lämnades till mestadels till eleverna själva medan vi försedda dem med materialet. Det nyuppstartade Instagramkontot ”RKP Kristinehamn” användes också som en hävstång för att mobilisera inför demonstrationen.

På demonstrationen deltog 26 elever. Trots att eleverna hade bjudit in fler ungdomspartier och lokala föreningar var RKP den enda organisationen som deltog, andra hade tackat nej eller ignorerat elevernas mejl. Både elever och kamrater från RKP talade – samtidigt arbetade kamrater aktivt med att diskutera och sälja tidningen till personer som passerade torget eller lyssnade nyfiket på avstånd.

Både kampanjen och demonstrationen uppmärksammades också av lokala medier. Detta var först gången Kristinehamnsgruppen tagit ett liknande initiativ eller planerat en demonstration på egen hand. En 13-årig kille berättade för oss att ”Jag kommer bli så förbannad om det [fritidsgården] försvinner, då kommer jag demonstrera gånger 10!”

Helt rätt! Ungdomar och arbetare kan enbart förlita sig på sin egen styrka och organisering. En annan elev kommenterade: ”Om politiker inte vill ha skulden borde de inte göra så usla val.”

Elias Olsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,272FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna