Rädda Hamnmagasinet – Nedläggningshot mot ungdomens hus möts av protester

För en vecka sedan kom nyheten att den socialdemokratiskt ledda Fritidsnämnden i Umeå kommun planerar att lägga ner den populära ungdomsverksamheten på Hamnmagasinet. Detta för att kommunen vill ”minska externa lokalkostnader” för Kulturskolan, som skulle flytta in där i stället. Nu tar Revolution och Marxistiska Studenter initiativ till en kampanj för att stoppa nedläggningen.

Demonstration mot nedläggningen den 16 december 16:30 på Rådhustorget.

– Det finns inga andra alternativ för ungdomar i centrum, många har inte råd att betala för att gå någon annanstans, sade Selami till Revolution när vi besökte ungdomsgården.

Efter massiv kritik, bland annat i form av en namninsamling mot nedläggningen som i skrivande stund närmar sig 2400 underskrifter sköt Fritidsnämnden upp beslutet till den 17 december. Detta för att, som Fritidsnämndens ordförande Ari Leinonen (S) menade, ha tid att ”hitta en vettig övergång och lösningar”. Men hotet om nedläggning finns kvar.

Foto: Emil Marklund / Revolution

”Den enda platsen vi har”

Hamnmagasinets verksamhet har i många år spelat en ovärderlig roll i många ungdomars sociala liv. Under åren har det varit en plats där många för första gången fått skapa konst, ta del av stadens kulturliv, engagera sig i föreningar eller bara hitta nya vänner. Som en av ungdomarna uttryckte det när Revolution var där:

– Det här stället är ikoniskt! Det är som att riva ett landmärke.

”Hamnis”, som det kallas, är öppet för alla 15-25-åringar, och de flesta som är där är i 15-17-årsåldern. De allra flesta är där för ungdomsgården. När vi pratade med Sami och Jasmine kallade de det för ”en tillflyktsplats från en jobbig familj” och ”den enda platsen vi har att hänga på på fritiden”.

Utöver ungdomsgården finns replokaler och syrum, och aktiviteterna inkluderar alltifrån dans och spelningar till soppkök och aktiviteter för nyanlända. De olika föreningarna som i dag är aktiva på Hamnis är tveksamma till om de kommer att kunna hitta nya lokaler att bedriva verksamhet i.

Enligt fritidsledaren Mikael Nordfeldth hade Hamnmagasinet ungefär 100 besökare om dagen tisdag-lördag innan pandemin. Till Västerbottens Folkblad förklarade han att:

– Det finns få lokaler som är lämpade för den typ av verksamhet som vi har. Det finns ingen plan på vart vi eller ungdomarna ska ta vägen.

Foto: Emil Marklund / Revolution

Besparingar på ungdomarnas bekostnad

Kommunens planer är att lokalerna ska tas över av Kulturskolan, som har aktiviteter i en del av byggnaden och har behov av större lokaler. Men Kulturskolan fick tidigare ett nej från kommunen på frågan om att söka lokaler av en extern hyresvärd, eftersom en kulturskoleutredning 2018 bland annat slogs fast ett mål om att ”minska på kostnaderna för externa lokaler”. Deras lösning är alltså att ungdomen ska offras när det ska sparas pengar.

Kommunpolitikernas prioriteringar stinker av hyckleri. Samtidigt som de klagar på att ungdomar som hänger på stan gör nattlivet otryggt, och har ökad övervakning som enda lösning, så vill de stänga ner en av de få platserna där ungdomar kan träffas och umgås i en trygg miljö. Men som en av ungdomarna på Hamnis sa till Revolution:

– Man borde spendera på ungdomen om man var seriös. Det är ju som att kommunen vill att vi ska börja luffa runt på stan.

Foto: Emil Marklund / Revolution

”Vi har inte fått en röst, fast det är oss det handlar om”

Kommunpolitikerna försöker nu lugna alla genom att skjuta fram beslutet en månad, och samtidigt gömma sig bakom faser som att ”tjänstepersonerna ska jobba igenom detta” för att få en ”fördjupad beredning av ärendet”. Men kommunens sparkrav kommer att finnas kvar även den 17 december.

Frågar man de som är på Hamnmagasinet blir svaret tydligt: Låt verksamheten finnas kvar! Om Socialdemokraterna verkligen brydde sig om arbetarungdomens fritid och framtid så skulle de inte hota med att lägga ner verksamheten, utan tvärtom bygga ut den. Som Zakki, som vi träffade på Hamnis, sa:

– Vi har inte fått en röst, fast det är oss det handlar om.

Därför tar Marxistiska Studenter och Revolution nu initiativ till en demonstration torsdag den 16 december klockan 16:30 på Rådhustorget. Vi bjuder in och uppmanar alla enskilda, partier och organisationer att ansluta sig till kampanjen. Gilla och följ sidan Rädda Hamnmagasinet på Facebook för löpande uppdateringar.

  • Stoppa nedläggningen — rädda Hamnmagasinet!
  • För ungdomars rätt till en meningsfull fritid!
  • Nej till alla nedskärningar – låt kapitalisterna betala för den kris de själva skapat!
  • Upp till kamp mot högerpolitiken!

Emil Marklund

Oscar Gunnarsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,334FöljareFölj
1,127FöljareFölj
2,021FöljareFölj
699PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna