Protest i Halmstad: Stoppa krigen som tvingar människor att fly!

Lördagen den 13 februari samlades ett hundratal personer på Stora Torg i Halmstad för att manifestera sorg, medlidande och frustration över kriget i Mellanöstern och flyktingars kamp för att ta sig till ett tryggare land med livet i behåll. Det var flyktingar som tog initiativ till manifestationen och många av deltagarna var också flyktingar. Revolution fanns såklart representerade och sålde tidningar och diskuterade med deltagare i manifestationen.

Det har arrangerats flera antikrigsmanifestationer i Halmstad under hösten. Vissa mer politiska än denna. Inte sällan är det på grund av borgerliga partiers medverkan som en del manifestationer görs opolitiska. De ser till att det politiska innehållet skalas bort och förminskar diskussionen om krig till en moralisk fråga. Eller så görs det genom villkorade ekonomiska anslag från kommunen.

Nivån av hyckleri från de borgerliga representanter som deltar i manifestationerna är oändligt. De är för det kapitalistiska system som orsakar den katastrofala situationen vi ser i Mellanöstern idag. De är för de krig som tvingar folk att fly, de är för vapenexport till de länder som krigar och de har slutit uppgörelser med regeringen som syftar till att stoppa flyktingar från att komma hit. Ändå vågar de visa sina ansikten på protester som dessa.

Antikrigsdemo i Halmstad. Foto: Christofer BengtssonMen även manifestationer som denna fyller en funktion då de visar på en internationell solidaritet, som många är beredda att stå upp för. Det är första steget på en trappa mot en allt högre nivå av politisk insikt och beslutsamhet.

Förr eller senare kommer det återigen komma större protester mot de imperialistiska krigen. I det läget kan en folkhop på ett torg, lika lite som idag, stoppa alla de krig som rasar, men man kan vara en del i att bygga en fullständigt nödvändig internationell revolutionär rörelse!

Christofer Bengtsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,173FansGilla
2,233FöljareFölj
815FöljareFölj
2,021FöljareFölj
680PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna