Pakistan: Amar Fayaz frisläppt

I går fick vi veta att vår kamrat Amar Fayaz släppts fri av säkerhetstjänsten som släppte av honom i hans hemby. Amar släpptes tack vare en oerhörd och framgångsrik internationell kampanj organiserad av studenter, ungdomar och arbetare från hela världen. Vi kommer att publicera mer information när vi får veta mer om alla omständigheter runt att han släpptes.

Vi tackar alla som deltagit i kampanjen för deras enorma ansträngningar, alla som har skrivit under och delat vår namninsamling och för alla andra solidaritetsaktioner för att Amar Fayaz ska släppas fri.

Amar Fayaz blev bortförd av de statliga säkerhetstjänsterna den 8 november 2020 omkring 01:30 på morgonen. Män i två fordon från säkerhetstjänsten tillsammans med tre polisbilar kidnappade Amar i staden Jamshoro i Sindhprovinsen i Pakistan.

Fram tills han släpptes i dag visste ingen av hans vänner och familj, inte ens han fru och dotter, var han befann sig.

Framgångsrik internationell kampanj

Pakistan Trade Union Solidarity Campaign inledde omedelbart en internationell solidaritetskampanj under rubriken #ReleaseAmarFayaz.

Bild: IMT
Bild: IMT

Vi lanserade en namninsamling online som samlade in över 12.200 underskrifter från 50 länder. Detta är vår största namninsamling hittills. Detta tack vare alla de som förutom att skriva under även delade namninsamlingen till sina vänner, familjer och kontakter. Pakistanska myndigheter och ambassader informerades om den stora mängden underskrifter från olika länder.

Sympatisörer till kampanjen organiserade också protester framför högkommissarier, ambassader och konsulat i flera länder.

ReleaseAmarFayaz 2021-01-03

I många länder pågick nedstängningar på grund av pandemin, vilket begränsade mängden möten utomhus. Men i några länder där restriktionerna var lindrigare organiserades fredliga (och säkra) protester utanför Pakistans ambassader för att kräva att Amar Fayaz skulle släppas. Deltagarna ropade slagord, höll upp banderoller och plakat och överlämnade brev till ambassaden. Vid flera tillfällen trakasserades deltagare i de fredliga protesterna av ambassadens personal och de lokala polismyndigheterna.

En aktionsdag organiserades i Kanada, där anhängare inledde en massiv kampanj med protester framför Pakistans särskilda sändebud i Kanada i Toronto, Vancouver, Ontario och Montreal, tillsammans med brev och e-post som skickades till representanter för den pakistanska staten. Detta fick uppmärksamhet även i de borgerliga medierna.

Bild: Fightback
Bild: Fightback

Kampanjen samlade stöd från parlamentsledamöter och fackliga ledare som krävde att Amar Fayaz ska släppas.

En ”Early Day Motion” (liknande en interpellation i det svenska systemet) lades fram i det brittiska parlamentet med stöd från flera parlamentsledamöter, däribland Apsana Bergum, Dan Carden, Zahra Sultana och Jeremy Corbyn.

Dessutom inleddes en process för att lägga fram en motion i det kanadensiska parlamentet med stöd av parlamentsledamöten Niki Ashton.

Betydelsefulla fackföreningsledare skickade stödbrev och krävde att Amar skulle släppas, däribland CUPE Canada, Amalgamate Transit Union Canada, UNIFOR Canadian Freelance Union, Workers United Canada Council, parlamentsledamöter för ”Oberoende arbetare” i Chile, provinsfullmäktige i Santa Fe Argentina, Argentinas Socialistiska arbetarparti, fackföreningskonfederationen CGIL i Italien och Socialistiska arbetarfacket (ACOD-CGSP) i Belgien.

ReleaseAmarFayaz 2 2021-01-04

I Sverige skrev den oberoende socialistiska parlamentsledamoten Amineh Kakabaveh under ett protestbrev till den pakistanska ambassaden och flera parlamentsledamöter från Vänsterpartiet var på gång med att skicka brev till Pakistan.

I Tyskland fick vi stöd från Tobias Pflüger, en parlamentsledamot för Die Linkie i Bundestag, som skrev till den pakistanska ambassaden i Berlin i egenskap av ordförande för Tysk-asiatiska parlamentariska vängruppen.

Detta är bara en kort sammanfattning av den internationella solidaritetskampanjen för att Amar Fayaz ska släppas. Tusentals av våra anhängare och kamrater visade sitt oerhörda stöd genom att skriva under upprop, regelbundet posta bilder och upprop på sociala medier som Twitter, Facebook, Instagram och Tiktok, skriva till de pakistanska myndigheterna och göra framträdanden i medierna.

ReleaseAmarFayaz 2021-01-04

En seger för den internationella solidariteten!

Att Amar Fayaz nu blivit släppt är en seger för vår kampanj, vilket visar att när det kommer till förtryck av studenter och arbetare gäller principen ”en för alla – alla för en”. Bara genom en enad och gemensam internationell kamp kan vi göra framgångsrikt motstånd mot alla förtryckares attacker mot ungdomar och arbetare.

Pakistan Trade Union Solidarity Campaign kommer att fortsätta höja rösten mot brutalitet riktad mot studenter och arbetare i Pakistan och hela världen, och kommer att arbeta med vårt nätverk av sympatisörer och kamrater i våra kampanjer.

Genom ert stöd kommer vi att hålla liv i våra internationella kampanjer och vinna ytterligare segrar!

Klicka här för att donera till PTUS-kampanjen!

Läs originalet på PTUS-kampanjens hemsida

Pakistan Trade Union Solidarity Campaign

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna