Öppna möten: Marxistiskt alternativ

Avanti bjuder in till en serie öppna möten i Göteborg där vi diskuterar aktuella ämnen från ett marxistiskt perspektiv.

Alla möten är på Viktoriahuset (Hpl Prinsgatan) kl 13:00.

Välkomna!

LÖRDAG 10/3 KL 13:00 – ACTA OCH FILDELNINGEN

Upphovsrättsindustrin attackerar regelmässigt demokratin för att skydda sina vinster. Vad innebär fildelning för kapitalismen?

Inledning av Stefan Kangas, medlem i Vänsterpartiet Kortedala.

LÖRDAG 24/3 KL 13:00 – KRISEN PÅ 90-TALET

Krisen i början av 90-talet var förevändningen för en massiv slakt av välfärden. Vilka alternativ fanns om arbetarrörelsen vågat ta kamp?

Inledning av Martin Oscarsson, medlem i Vänsterpartiet Majorna.

LÖRDAG 14/4 KL 13:00 – VAD ÄR FASCISM?

Efter högerextremistiska valframgångar och Utöya pratar vissa om ett fascistiskt hot. Men vad är fascism och hur stoppar man den?

Inledning av Simon Lundin, medlem i Vänsterpartiet Malmö.

LÖRDAG 28/4 KL 13:00 – ISRAEL OCH PALESTINA

En verklig lösning kan bara bygga på gemensam kamp av Israels och Palestinas arbetare. Vilka möjligheter har socialismen i mellanöstern?

Inledning av Ylva Vinberg, medlem i Ung Vänster Backa-Lundby

Kapitalismens kris

Kapitalismen är inne i sin kanske djupaste kris någonsin. Ekonomin störtdyker i Europa, arbetslösheten skenar och hela länder står på bankruttens rand. Överallt får vanliga människor betala priset för kapitalismens kris. Det finns inte längre utrymme för att samhälleliga reformer och kapitalets vinster ska kunna samexistera under kapitalismens tak.

Världen har blivit mycket hårdare och kallare på kort tid. Människor får det allt sämre, socialt och ekonomiskt. Högerpopulistiska, rasistiska partier vinner mark i Sverige och övriga Europa. Samtidigt som klassklyftorna fortsätter att öka och vanliga arbetare och studenter får känna vad fattigdom innebär, klarar de rikaste sig bra. Sveriges affärsbanker gjorde 79 miljarder i vinst förra året samtidigt som Saab-arbetarna i Trollhättan för det mesta inte ens visste om de skulle få sin lön.

Krisen har tänt gnistor som utvecklats till spontana massrörelser: Occupy-rörelsen, de spanska los indignados, den arabiska våren – alla har de uppstått som en reaktion mot de sociala problem och orättvisor som kapitalismen ställt till med. Vanliga människor; arbetare, studenter och ungdomar, samlas i hundratusental på gatorna i världens storstäder och kräver förändring.

För att förstå och förklara den här utvecklingen är marxismen det enda seriösa alternativet. Bara marxismen kan förklara hur revolutioner och massrörelser plötsligt kan uppstå där förut ingenting verkat hända. Marxismen erbjuder ett perspektiv på världen som kan förklara allt från kapitalismens rovdrift till arbetarrörelsens stora styrka. Men framför allt är marxismen en handledning till förändring.

Avanti Göteborg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,171FansGilla
2,226FöljareFölj
771FöljareFölj
2,021FöljareFölj
679PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna