Öppna gränserna! – Tal vid demonstration i Uppsala 17 november

På Ung Vänster Uppsalas initiativ samlades ett femtiotal ungdomar den 17 november för att protestera mot regeringens alltmer rasistiska flyktingpolitik. Stämningen var arg men entusiastisk, och samtliga deltagare skanderade slagord hela vägen från Slottsbacken till Stora torget. Revolution deltog, sålde tidningar och ställde upp med en talare, Fredrik Albin Svensson. Vi återpublicerar här hans tal i skriftlig form:

Senast igår skrev Carl Bildt i DN, vad de flesta borgare uttrycker just nu, att vi kommer att få ”leva med konsekvenserna av den arabiska världens konvulsioner under en betydande tid framöver”. Men han missar en liten detalj. Krigen i Mellanöstern är inte startade av folken i Mellanöstern, utan av imperialistmakter och de knähundar som de har köpt sig på plats. Den amerikanska, ryska, kinesiska och europeiska borgarklassen, som Carl Bildt själv är en del av, bär ansvaret för utvecklingen, ingen annan. Den svenska borgarklassen är ansvarig för en avsevärd del av vapnen. Vår första uppgift tror jag just nu är att berätta om detta – och visa hur en verklig lösning på flyktingkrisen ser ut. Där ingår klassfrågan – vilka krafter i samhället kan göra detta?

Understödda av Storbritannien, bombade USA sönder Irak 2003 och tillsatte därefter de mest korrupta gangstrarna de kunde hitta. Tillsammans byggde USA och EU upp radikala islamistiska grupperingar i Syrien, däribland IS, för att få en kil in i den arabiska revolutionen. Och under såväl EU:s som USA:s översyn, använder nu den turkiska presidenten Erdogan IS för att attackera vänstern och kurderna, senast genom terroristattentatet i Ankara.

Och nu vägrar samma människor hantera oredan de ställt till med. De kräver att vi ska stänga gränserna för människor som flyr för sina liv, från ett barbari som Europa för första gången fick smaka på i fredags, genom terrorattentatet i Paris. Borgerligheten och deras politiska representanter, som skriker om islamistisk fundamentalism, är de som skapade detta monster från början.

Och under den hycklande parollen om ”försvaret av det öppna Europa”, börjar nu varenda europeisk ledare prata om att stängda gränser, mer polis och mer övervakning. Samma sak sker i Sverige. I media blir detta ivrigt påhejat av de fullständigt löjliga spekulationerna kring om en av terroristerna har eller inte har kommit hit genom att låtsas vara flykting. Som om det spelar någon roll!

Genom hela Europa pågår just nu en hård nationalistisk och rasistisk offensiv, som är borgarklassens motsvarighet till Refugees Welcome-mobiliseringarna, som var de flesta arbetares och ungdomars spontana svar på flyktingvågen. Anledningen är enkel, att de inte vill att flyktingarnas kamp ska bli en del av arbetarklassens kamp i Europa. Istället vill de kunna utnyttja en lagom mängd flyktingar som billig arbetskraft, och resten vill de hålla borta.

Och ingenstans har detta blivit mer smärtsamt tydligt än i Sverige. Stefan Löfven, som förra månaden stod och sa ”Refugees Welcome” på en massdemonstration i Stockholm, skyndade sig därefter att sluta en överenskommelse med de borgerliga partierna om att man inte ska få permanent uppehållstillstånd om man inte har fast jobb – och arbeten med 75 procent av lönen, som tidigare varit den exklusiva lyxen för ungdomar, får nu också invandrare ta. Detta kombinerar han med ökad polisrepression och gränskontroller.

Faktum är att den socialdemokratiska ledningen och regeringen visat tydligt att de går borgarklassens ärenden. Det enda partiet som hållit sig utanför detta är Vänsterpartiet, vilket är bra. Men var finns den politiker idag som kan prata om enighet, men markera att det inte kan vara någon enighet med de så kallade demokratiska borgare som skapat krisen i Mellanöstern? Var finns den politiker som förklarar hur plundringen av Mellanöstern är ett resultat av borgarklassens jakt på vinster? Var finns den politiker som förklarar att flyktingarnas kamp är en del av arbetarklassens kamp, mot borgarklassen och hela dess system, kapitalismen, som varje dag tar sig djupare in i en återvändsgränd och hotar hela mänsklighetens existens, om det så är genom en miljökollaps, en ekonomisk kollaps eller krig?

Att Ung Vänster i Uppsala tagit initiativ till demonstrationen idag är viktigt, och vi måste göra det som varken våra politiska representanter eller fackföreningsrepresentanter gör – och på så sätt också sätta press på dem. Vi måste organiserat avslöja borgarklassens hyckleri i de här frågorna och påtala – och det är inte svårt – vilken avgrund deras system, kapitalismen, leder samhället till. Vi måste ställa det mot ett alternativ, där arbetarklassen själv har kontrollen över samhället, som är socialismen. Och kampen för öppna gränser, för att integrera flyktingarna i vår kamp, måste stå i första ledet.

Fredrik Albin Svensson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,425FöljareFölj
1,211FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna