Omkring 3500 demonstrerade mot Nato

Som ett svar på Sveriges närmande mot Nato och militärövningen Aurora 17, samlades 3500 i Göteborg i lördags för att demonstrera och visa sitt missnöje.

I maj röstade regeringen igenom ett samarbetsavtal med Nato, det så kallade värdlandsavtalet. Avtalet innebär att Sverige militärt kan stödja och ta emot stöd från Nato. Det är ett steg närmare ett medlemskap, och som följd har Sverige nu den största försvarsmaktsövningen på över 24 år tillsammans med USA och andra Nato-länder. Aurora 17 involverade över 20 000 soldater och har beräknats kosta över 600 miljoner kronor.

Som ett svar på detta samlades den svenska fredsrörelsen med 3500 personer i Göteborg i lördags för att demonstrera mot Nato och militärövningen. Demonstrationen organiserades av ett nätverk på 33 olika organisationer och partier, från Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet till Revolution och Marxistiska Studenter.

På Gustav Adolfs torg, som snabbt fylldes av demonstranter, talade bland annat Gudrun Schyman och Sven Wolter, som avslutade med att citera den kände socialistiska poeten Bertolt Brecht:

Marxistiska Studenter på Aurora 2017. Foto: Ylva Vinberg”General, människan är mycket användbar.

Hon kan flyga, och hon kan döda.

Men hon har ett fel:

Hon kan tänka.”

Demonstrationen som avgick från Gustav Adolfs torg mot Götaplatsen var mycket stor och bred. Det rådde en god stämning och i tåget skallade slagord som: ”Inte en soldat! Inte en gevär! – Inte en krona till Natos militär!”, samt ”Internationell solidaritet – arbetarklassens kampenhet!”

På Götaplatsen framträdde bland annat Mikael Wiehe och Nynningen.

Revolution och Marxistiska Studenter, som också var medarrangörer till demonstrationen, var med under hela dagen och förde fram vår revolutionära linje. Krig och imperialism är inneboende i det kapitalistiska systemet. För att sätta stopp för krig måste man också sätta stopp för kapitalismen. Därför demonstrerade vi under parollen: ”Mot Nato, imperialism och kapitalism!”

Niki Brodin Larsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,391FöljareFölj
1,174FöljareFölj
2,021FöljareFölj
708PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna