Nytt kuppförsök i Venezuela mot den bolivarianska revolutionen

På torsdagen den 12 februari tillkännagav Venezuelas myndigheter gripandet av sju officerare från det venezuelanska flygvapnet, som hade tagit del i en plan för en statskupp för att avlägsna Maduros demokratiskt valda regering och i dess ställe installera en ”övergångsregering”.

[Uttalande av Hands Off Venezuela-kampanjen om det senaste statskuppsförsöket i Venezuela.]

Enligt president Maduro involverade kuppförsöket aktiva och pensionerade officerare såväl som vissa oppositionsfigurer. Han förklarade också hur konspiratörerna hade blivit lovade ett visum till USA om kuppförsöket misslyckades och att de fått betalt i USA-dollar, vilket avslöjar USA-imperialismens deltagande.

Hands Off Venezuela-kampanjen fördömer starkt detta senaste försök att krossa den bolivarianska revolutionen med våld. Det venezuelanska folket har demokratiskt uttryckt sitt stöd för president Chavez målsättningar, och nu president Maduro, i många val och omröstningar under de senaste 16 åren.

Den venezuelanska oligarkin och USA-imperialismen, som besegrats i valen, fortsätter smida planer på att försöka krossa revolutionen med alla tillgängliga medel (kravaller på gatorna, statskupper, politiska mord etc.)

Vid vartenda försök har det venezuelanska folkets medvetna mobiliseringar besegrat dem.

Vi vill också fästa uppmärksamhet på det faktum att de tre ledande oppositionsfigurerna (María Corina Machado, Leopoldo López and Antonio Ledezma), vilka utfärdade ett upprop om en ”Nationell övergångsöverenskommelse” som sammanföll med detta kuppförsök, också varit inblandade i kuppförsöket i april 2002.

Just nu vill vi återigen bekräfta vårt aktiva försvar för den bolivarianska revolutionen. Vi uppmanar till den bredast möjliga mobilisering inom arbetarrörelsen och den progressiva allmänna opinionen till försvar för det venezuelanska folkets vilja mot oligarkins och imperialismens intriger.

Vi säger:

    •USA – Hands off Venezuela!  

    •Respektera det venezuelanska folkets demokratiska vilja!  

    •Försvara och fullborda den bolivarianska revolutionen!  

    •Ingen mer straffrihet!  

London (2015-02-13)

Översättning av Stefan Kangas.

Orginal: New attempted coup in Venezuela against the bolivarian revolution.

 

Hands Off Venezuela

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,167FansGilla
2,326FöljareFölj
1,110FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna