Nya Karolinska varslar 550 anställda

Tisdagen den 14 maj meddelade Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm att de kommer att varsla 550 anställda. Medan miljonerna fortsätter att rulla in till de privata företag som vunnit de lukrativa upphandlingarna, drabbas arbetarna nu av ytterligare försämringar.

Med en kostnad som beräknats till runt 65 miljarder kronor har Nya Karolinska gjort sig ett namn som världens dyraste sjukhus. Den borgerliga majoriteten i landstinget valde att tillämpa en så kallad OPS-lösning (offentlig-privat samverkan), som innebär att företag kan göra mångmiljonvinster (eller i NKS fall mångmiljardvinster) på att göra saker som landstinget hade kunnat göra i egen regi.

Samtidigt som man plikttroget fortsätter att betala dessa företag anser man sig nu tvungna att skära ned på arbetsstyrkan. Drygt en miljard kronor ska bort under 2019, och som första steg har man beslutat att varsla 550 anställda inom sjukhusets administration.

Tidigare har NKS försökt att genom anställningsstopp täcka upp för de pengar som gått förlorade i bygget och betalningen till de konsulter som ansvarar för sjukhuset. Men detta har uppenbarligen inte varit tillräckligt. Sjukhusdirektören Björn Zoëga säger sig värna vårdverksamheten. Men han glömmer att det är just den administrativa personalen som ser till att kontakten mellan personal och patienter fungerar eller att bokning av salar fungerar. Zoëga förespråkar därefter vidare åtgärder som att se över läkemedelskostnader, hyres- och it-kostnader, som riskerar att drabba verksamheten ytterligare.

Nya Karolinskas budgetunderskott beror inte på att personalen är för dyr eller att bra sjukvård är för kostsamt, utan är en konsekvens av den borgerliga privatiseringspolitiken. Men det är arbetarna och vårdtagarna som får ta smällen. Varslet på Nya Karolinska är ett praktexempel på hur kapitalismen sätter vinst före mänskliga behov – och drabbar de i samhället som behöver hjälpen mest.

Ner med privatiseringen, bort med de dyra konsulterna och ge personalen de resurser de behöver för att bedriva vården! I stället för att varsla 550 anställda, stoppa privatiseringarna av välfärden! Pengar för att bedriva vården finns, men i fel fickor – låt de privata företagen betala och låt personalen stanna!

Melvin Walfridsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,453FöljareFölj
1,225FöljareFölj
2,021FöljareFölj
717PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna