Nya bankskandaler, samma parasiter!

Tusentals miljarder i penningtvätt, skattestölder och bedrägeri – detta är innehållet i det senaste halvårets avslöjanden om de europeiska storbankerna. Samtliga svenska storbanker är indragna.

I somras uppdagades en gigantisk penningtvättshärva med Danske bank i centrum. Via sitt dotterbolag i Estland, Sampo Bank, har de hanterat minst 1000 miljarder kronor i tvättade pengar sedan 2007, som varit en viktig länk i den organiserade brottslighetens kedja mellan Ryssland och Europa. Med kriminalitetens hjälp mångdubblades den estländska filialens vinster.

Redan 2007, när Danske Bank förvärvade Sampo Bank från svenska Nordea, varnades de av ryska myndigheter för penningtvätten. Den hade redan pågått under svenska Nordeas överinseende under ett flertal år, men då med den nuvarande Nordeatoppen Björn Wahlroos som styrelseordförande för den estländska filialen.

Danske Banks VD Thomas Borgen har utsetts till syndabock. Han har tvingats avgå, men inte förrän han försäkrats ett blygsamt avgångsvederlag på 19 miljoner danska kronor. Nordeas Wahlroos sitter dock säkert på sin stol, liksom övriga styrelseledamöter i storbankerna, som kan fortsätta kamma hem årslöner på flera miljoner kronor.

Storbankernas skatteplundring

Några månader efter sommarens avslöjanden om Danske Bank kunde journalistnätverket Correctiv uppdaga ännu en skandal. Utifrån 180 000 sidor läckta dokument, de så kallade ”cum-ex-filerna”, kunde de visa att de största bankerna i Europa lurat till sig över 70 miljarder svenska kronor från de europeiska staterna genom bedrägeri.

Metoden har varit att köpa och sälja aktier kring datumen för aktieutdelningarna. Genom att köpa och sälja vid rätt tillfälle har de kunnat undvika att betala skatter, men som det senare ser ut på pappret som att de har betalt. De har sedan krävt skatteåterbäring på beloppet. På detta sätt har storbankerna i Europa kunnat plundra de europeiska staterna på skattepengar – skattepengar som arbetarklassen har betalat och som annars kunde gått till sjukvård, skola eller omsorg.

Involverade är bland annat tyska Deutsche Bank, schweiziska UBS och franska BNP Paribas, men också svenska SEB, som ägs av Sveriges rikaste familj – Wallenbergssfären – som också kontrollerar 40 procent av värdet på Stockholmsbörsen. Bland annat de stora svenska revisionsbyråerna KPMG och DLA Nordic har enligt SVT haft planer på att hjälpa storbankerna att genomföra samma sorts bedrägerier i Sverige.

Ett system för de rika

De senaste skandalerna är bara toppen på ett isberg. Det avslöjades 2016 att världens största banker gömde pengar i skatteparadiset Panama via brevlådeföretag. Samtliga fyra storbanker i Sverige – Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank – var inblandade. Året efter var Svenskt Näringslivs dåvarande VD Leif Östling inblandad i nästa stora skattehärva, Paradisläckan.

Samtliga storbanker har varit involverade i penningtvätt vid flera tillfällen. Nordea och Handelsbanken dömdes till böter 2015. Samtliga banker var indragna i en annan gigantisk härva 2017, denna gång i Lettland. Senast i år fick Swedbank en varning av Litauens centralbank, och hård kritik har också riktats från brittiska finansinspektionen mot Handelsbankens filial i Storbritannien.

Det återkommande är, förutom bankernas deltagande i omfattande olaglig verksamhet, hur antingen obefintliga eller löjligt små straffen är. Om en arbetare vägrar betala skatt, kallas snart Kronofogden in – och personen förlorar långt mycket mer än de kronor man försökt undanhålla. Om man dras in i organiserad brottslighet kan man få långa fängelsestraff, beroende på exakt vilket brott man begått.

Situationen är helt annorlunda med storbankerna. De undanhåller, eller direkt stjäl, miljarder från välfärden – från skolan, vården och omsorgen. Oftast blir de inte upptäckta, och om de blir upptäckta får de varningar eller böter som knappt ens uppgår till den summa de tjänat på brottet. Ibland blir de till och med belönade, som efter krisen 2008, när storbankerna garanterades 354 miljarder kronor av staten. Men i allmänhet utser man en syndabock, medan verksamheten kan fortgå som vanligt.

De verkliga gangstrarna i samhället går alltid ostraffade. Det gäller oavsett om deras handlingar är på ”rätt” sida lagen – som när George Bush invaderade Afghanistan och Irak, med miljoner döda i spåren – eller när handlingarna är brottsliga enligt lagen. Den borgerliga staten är till för att garantera borgarklassen möjligheten att effektivt utsuga arbetarklassen, och den slår bara ner på vad den ser som de värsta ”excesserna”.

Kapitalismen är ett brottsligt system, och systemets hjärta finns i bankerna, som får hjulen att snurra. Det enda sättet att få ett stopp på bankernas rofferi är att nationalisera dem under arbetarklassens kontroll. På det sättet kan vi använda resurserna till allas bästa, i stället för att berika ett fåtal.

Ivar Sjögren

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,410FöljareFölj
1,204FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna