Nedskärningar i boendestöd: Så drabbar det

Antalet människor i Sverige som behöver boendestöd har fördubblats de senaste tio åren, men resurserna släpar efter. Boendestödet omfattar i dag över 25 000 personer. Fler och fler kommuner har infört avgift för tjänsten, och de som inte gör det pressar i stället sina arbetare allt hårdare.

Revolution har pratat med en arbetare som arbetat inom boendestödet i 18 år, som berättar om hur den ökade pressen påverkar både personal och klienter.

– Vi är mer personal än när jag började men belastningen har också blivit högre, i dag kan vi ha sex olika klienter på en dag medan vi som max hade fem när jag började.

Samtidigt är arbetspassen allt mer detaljstyrda. Personerna som är i behov av hjälp reduceras till siffror på ett papper, menar hon.

– Vi var mer flexibla i arbetet gentemot klienten när jag först blev anställd, behövde den åka till en läkare kunde vi möblera om i våra scheman själva. Nu styrs allt av ett digitalt system och vi blir mer digitala själva. Det är ett statiskt system och då blir vi statiska också.

I flera kommuner räknas boendestödjarnas scheman ut per person på minuten och om man drar över hos en kommer nästa person lida av det. I flera fall hinner arbetarna inte gå på toaletten mellan insatser.

47 av Sveriges 290 kommuner tar betalt för boendestödet. Personerna som har rätt till boendestöd är ofta personer som inte har det bra ekonomiskt ställt, och avgifter på stödet gör en dålig situation värre. Risken är att de som behöver hjälp inte tar emot den till följd av avgiften, vilket i längden förvärrar mångas mående.

Boendestödet existerar för att hjälpa personer att klara av sitt liv och få vardagen att fungera bättre än den gör innan stödet sätts in. En stor del av detta är den sociala kontakten, att bryta social isolering och hjälpa stödtagarna att komma tillbaka till samhället. Ett sådant arbete kräver tid och kontinuitet, inte kortare och mer statiska möten till följd av stress hos boendestödjarna.

Nedskärningarna i boendestödet är en del av de övriga nedskärningarna i vården, men precis som i andra frågor tar fackförbundet Kommunal just nu inte striden. Kampen för fungerande och mänsklig vård, omsorg och ett boendestöd värt namnet är kampen för en stridbar arbetarrörelse.

 


 

Fakta:

En boendestödjare:

  • Har undersköterskeutbildning med specialisering mot habilitering.
  • Ger stöd till personer med olika psykiatriska diagnoser.
  • Stöttar personerna att få sitt dagliga liv att gå ihop.
  • Anpassas efter vad personen behöver och själv vill ha.
  • De vanligaste psykiatriska diagnoser personer som beviljas boendestöd har är generaliserad ångest, fobier, depression eller ADHD.

Johannes Pettersson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,165FansGilla
2,330FöljareFölj
1,121FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna