Media Markt varslar för att öka vinsten

I början av februari gick Media Markt ut med att de ska varsla alla butiksanställda. Det innebär att 1 100 arbetare kommer att gå ner från heltid till deltid mot sin vilja. Det här har skapat stor oro bland de anställda som nu kan tvingas bli deltidsarbetslösa. Facket måste ta strid mot denna krigsförklaring från arbetsgivarens sida.

I flera år har det gått ekonomiskt dåligt för elektronikjätten Media Markt. Under 2013 gjorde Media Markt i Sverige en sammanlagd förlust på 792 miljoner kronor och butiker i både Södertälje och Malmö har lagts ned. Men enligt VD Per Kaufmann genomför man inte varslet för att öka lönsamheten, utan endast för att det inte finns tillräckligt med personal på kvällar och helger som kan ta hand om kunderna.

– Vi ser, liksom inom all detaljhandel, att kunderna är fler under helgen. Vi har inte haft tillräckligt mycket helgpersonal för att svara mot det kundbehov som finns, säger Per Kaufmann till SvD Näringsliv.

Men med den situation som rått inom hemelektronikbranschen är det svårt att tro att det inte skulle vara lönsamheten som är problemet. Det råder en stenhård konkurrens inom all detaljhandel som bara ökat sedan krisen bröt ut 2008. Inom elektronikbranschen har vi under flera års tid bevittnat ett priskrig, där man konkurrerat med priser långt under inköpspris. Detta har lett till konkurser för jättar som OnOff 2011 och Expert 2012. Ledande för båda företagen pekade vid deras konkurser på att få företag går med vinst då de av konkurrensen tvingas sätta allt lägre priser.

– Tittar man i årsredovisningarna är det väldigt få som tjänar pengar och många dras med förluster. Under överskådlig [tid] kommer marknaden vara överetablerad, marginalerna lövtunna och lönsamheten dålig, sade Sten Schröder, dåvarande delägare i OnOff till Aftonbladet 2011.

Genom att pressa sina arbetare att göra samma mängd arbete under kortare arbetspass kan de få upp vinsterna. Genom att varsla alla samtidigt har de kunnat kringgå Lagen om anställningsskydd (LAS) som säger att de sist anställda ska sägas upp först. Därmed kommer de också kunna välja att inte återanställa ”besvärlig” personal som klagar för mycket eller äldre personal som tjänar mer i lön. Många arbetare är med rätta oroliga och arga över att detta sker mot deras vilja.

Som ett resultat har flera fackklubbar startats nyligen på Media Markts arbetsplatser, bland annat i Örebro, Göteborg och Norrköping, där man valt representanter som ska få vara med i förhandlingarna angående anställningarna. I Norrköping lades tyvärr fackklubben ner kort därefter då medlemmarna inte orkade hålla igång klubben. Lottie Fallman, som var klubbordförande på arbetsplatsen berättar om de dåliga förhållandena och varför man lade ner.

– Vi måste sälja mer, springa snabbare. Folk mår inte bra. Vi har kämpat med anställningsgraderna, vi vill få upp dem och arbetsgivaren vill dra ner. Vi är slutkörda, förklarar hon till medlemstidningen Handelsnytt.

– Vi får hela tiden höra att det inte finns pengar till extra tjänster så min egen slutsats är att om fler ska jobba kvällar och helger så handlar det om att skära i anställningsgraderna, säger Lottie Fallman.

Ewa Björkman som är ansvarig för elektronikhandelsföretag hos Handels berättar för tidningen Arbetet att Media Markt går emot kollektivavtalen.

– Att minska heltider till deltider går emot vårt kollektivavtal, som föreskriver att vi ska sträva efter flera heltidsanställningar, säger hon.

Handels menar att de är tydliga med sin ståndpunkt att man ska motsätta sig arbetsgivarens ambition till att minska heltider för att få fler deltider. Men vad betyder det? Att Media Markt går in och lägger ett sådant stort varsel är en krigssignal som måste mötas med lika drastiska metoder. Att endast försöka förhandla sig fram kommer inte resultera i särskilt mycket. Handels måste visa vilken styrka man har. Genast när de nåtts av nyheterna av detta varsel borde de ha förberett för att gå ut i strejk. Det är ännu inte för sent. Endast en offensiv kamp kan tvinga Media Markt att backa.

Charlotte Angantyr

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,171FansGilla
2,226FöljareFölj
771FöljareFölj
2,021FöljareFölj
679PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna