Massprotester mot nedskärningar i Kalix

I höstas lade Norrbottens rödgröna länsstyrelse fram ett sparpaket för länets sjukvård. Intensivvården på Kiruna och Kalix sjukhus skulle avvecklas och flyttas till Sunderby länssjukhus, som redan brottas med överbelastning. Dessutom skulle narkos och röntgen flyttas.

I en intervju med Sveriges Radio den 14 oktober hävdade landstingsrådet Maria Stenberg (S) att nedskärningarna görs för patientsäkerhetens skull. Men sjukvårdspersonalen accepterar inte den förklaringen. De vet att nedläggningarna kommer sätta patienters liv i fara då länets stora avstånd och svåra klimat är beroende av flera spridda intensivvårdssjukhus.

Utan initiativ från fackföreningar eller partier kallade arbetarna på Kalix sjukhus därför till en protest den 25 oktober mot landstingets förslag där 3000 personer deltog.

Skrämda av protesterna beslutade Landstinget att man skulle nöja sig med att utreda frågan, men de flesta förstår att detta bara är förberedelser för en ny attack. De nedskärningar som kommer i den kapitalistiska krisens spår drabbar arbetare på landsbygden särskilt hårt.

Den enda lösningen är att arbetarklassen måste ta tillbaka kontrollen över sina fackförbund och partier, och förmå dem att ta kamp för ett socialistiskt samhälle där hela landet kan blomstra.

Lou Bågmark

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,326FöljareFölj
1,117FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna