Marxistisk seger i ”Talibanområde”

I valet av ordförande för Malakandregionens juristsamfund den 20 januari besegrade kamrat Ghufran Ahad Jamaat a Islamis kandidat, som understöddes av de islamiska fundamentalisterna. Detta val var en hård strid och resultatet är ett stort nederlag för den religiösa fundamentalismens krafter.

Detta var det första valet inom någon typ av institution efter den militära operationen som genomfördes i regionen förra året. Kamrat Ghufran har stått i fronten för de förtrycktas kamp mot såväl talibanerna som staten. Via radio uttalade ledaren för talibanerna i regionen en s.k ”fatwa” mot kamraten, som förklarades vara en fiende till islam. Faktum är att hans liv har svävat i fara under flera år p.g.a. hans principfasta hållning.

Under den militära operationen som genomfördes med USA-imperialismens goda minne, vägrade kamrat Ghufran kapitulera inför den pakistanska statens styrkor, och han motsatte sig dödandet av hundratals oskyldiga människor, som regeringen beskrev som ett ”nödvändigt ont” – i själva verket en massaker av oskyldiga civila.

Pakistan Trade Union Defence Campaign bildade Revolutionära försvars- och räddningskommittéer i städerna och byarna runtom i Malakandregionen, mitt under pågående stridigheter. Läger sattes upp för flyktingarna, där de inte bara försågs med mat och boende, utan deras smärta inför förödelsen avhjälptes även genom att det organiserades såväl cricketturneringar som skolverksamhet och politisk utbildning – särskilt för ungdomen i lägren.

Regeringen var så skräckslagen av dessa aktiviteter att de upplöste några av dessa lager. Kampanjen under det blodiga kriget leddes av kamrat Ghufran, och kamraterna mötte ett enormt gensvar från regionens förtryckta arbetare, bönder och ungdomar. Nu har kamrat Ghufrans seger blivit ett bevis på det stödet. Det motsäger också intrycket som medierna ger av regionen, som ett område där folk stödjer de islamiska fundamentalisterna. I själva verket har regionen stora traditioner av klasskamp. Under revolutionen 1968-69 reste sig de fattiga bönderna mot godsägarna, och övertog den jord de brukade – och godsägarna som stöddes av mullorna och staten tvingades fly från regionen. Marxisterna i regionen försöker återuppliva dessa stora traditioner av klasskamp.

Kamrat Ghufran ställde upp i detta val på Pakistan Peoples Partys juristorganisations plattform, med ett socialistiskt program. Han har utlovat att fortsätta kampen fram tills den socialistiska revolutionens seger. Han har med all önskvärd tydlighet vägrat att kapitulera till såväl opportunismen som sekterismen. Det växande stödet för socialistisk politik och denna seger kommer att ha en revolutionär effekt på den politiska utvecklingen i regionen.

Källa: Marxistisk seger i ”Talibanområde”

PTUDC-korrespondenter

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,410FöljareFölj
1,204FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna