Marxisterna utesluts när Labourhögern trappar upp attackerna mot vänstern

Tisdagen den 20 juni samlades brittiska Labourpartiets högsta ledning, NEC, för att besluta om huruvida man skulle utesluta Socialist Appeal – som precis som Revolution är med i IMT – och tre andra vänstergrupper. Eftersom högern runt partiledaren Keir Starmer har majoritet i NEC, vann de omröstningen efter hård debatt. Men viktiga organisationer som Momentum och fackförbundet Unite har tydligt tagit ställning mot beslutet. Man kan utesluta individer, men marxismen är i arbetarrörelsen för att stanna.

”Man kan inte rättfärdiga att förbjuda Socialist Appeal”, sade Ian Hodson ordförande för BFAWU, facket för livsmedelsarbetare, när han hörde talas om nyheten. Sheffield Labour Left skrev i ett uttalande:

”Det arbete som Socialist Appeals anhängare har gjort för att främja socialistiska idéer inom partiet och deras uttryck för misstro till det nuvarande ledarskapet – det är den verkliga orsaken till den föreslagna uteslutningen. ”

Stöduttalanden har också strömmat in från olika Labourpartigrupper, fackklubbar och Momentumavdelningar – alldeles för många för att vi ska kunna nämna alla här. Beslutet att utesluta Socialist Appeal är en del i högerns allmänna offensiv mot vänstern. De har sedan tidigare uteslutit Jeremy Corbyn ur parlamentsgruppen, kastat ut ledande personer inom vänstern som Rebecca Long Bailey ur skuggregeringen, och tystat partiföreningar som varit för kritiska.

Partihögern vill att partiet ska återgå till att vara en blek kopia av Torypartiet som under Tony Blairs dagar. Keir Starmer tillträdde som partiledare för Labourpartiet med löftet att göra partiet ”valbart” och att brygga över den klyfta som uppstått internt. På båda punkterna har han misslyckats. Ungefär 150 000 medlemmar har lämnat partiet sedan Keir Starmer tog över, vilket försatt partiet i en ekonomisk kris. Media har rapporterat om att man planerar att sparka 90 personer, samtidigt som man ska anställa 50 personer på korttidskontrakt för att spionera på medlemmarnas sociala medier konton och hitta socialister som man kan utesluta. För Keir Starmers gäng är kriget mot vänstern betydligt viktigare än kampen för att avsätta Toryregeringen.

Flera partigrupper har tagit stöduttalanden mot uteslutningarna bland annat i Harborough, Hexham och Leeds Central. En motion om att stoppa uteslutningen har också skickats in till partikongressen i september.4 Där kan vi vänta oss hårda strider om huruvida partiet ska vara ett parti för vanliga medlemmar och arbetarklassen eller om partiet ska vara ett språkrör för borgarklassens intressen.

Attacken mot Socialist Appeal är bara början på en attack mot hela partivänstern – större grupper som Momentum kan vara nästa mål för högern. Över hela världen har medlemmar i arbetarrörelsen sett hur deras socialdemokratiska och före detta kommunistiska partier tagits över av byråkrater som i första hand ser till borgarklassens intressen och som villigt genomfört nedskärningar, privatiseringar och andra attacker mot arbetarklassen. När Jeremy Corbyn vann partiledarvalet i Labour var det en källa till hopp om att kunna vinna tillbaka arbetarrörelsen – men en källa till oro för alla de högerbryåkrater inom världens arbetarpartier som vill att dessa partier fortsatt ska gå i borgarklassens ledband. Därför är detta en fråga som är av internationell betydelse, och inte bara viktig för den brittiska arbetarklassen.

En seger för Keir Starmer är en seger för högerbyråkratin inom alla världens arbetarpartier. En seger för vänstern är en seger för alla de som kämpar för att arbetarrörelsen ska återgå till sina socialistiska rötter och kämpa för ett annat, socialistiskt samhälle. Låt inte Keir Starmer vinna!

Alexandra Bryngelsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,334FöljareFölj
1,127FöljareFölj
2,021FöljareFölj
699PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna