Malmöpolisen går fri

Riksenheten för polismål har lagt ned samtliga förundersökningar mot Malmöpolisen för deras agerande mot manifestationen i Limhamn i Malmö, den 23 augusti, då ett par tusen hade samlats för att protestera mot Svenskarnas parti. Motdemonstranterna kunde ”flyttat sig”, istället för att bli nedridna av hästar, enligt Eva Nilsson, vice överåklagare vid Riksenheten för polismål.

Men hon glömde att nämna att manifestationen mot Svenskarnas Parti var ovanligt lugn. Och polisen red i full galopp – inte mot några enstaka individer, utan rakt in i folkhopen, där många inte hade en chans att röra sig ur fläcken. Polisen red ner flera personer, och de väntade inte på att de skulle resa sig innan de red tillbaka över dem. Personer som gick fram och frågade vad som hände, blev mötta med batongslag. En piketbuss körde på en person, helt oprovocerat.

Efteråt hävdade polisen att de blivit attackerade med gatsten. Men en journalist från Skånska Dagbladet visade att inte en enda sten rivits upp från torget. Polisen hävdade vidare att motdemonstranterna hade attackerat en ambulans. Men inte heller det var sant. De kallade snabbt till en ”utredning”, för att ”utreda” vad som skett – trots att det skulle vara oerhört enkelt att bara fråga folk på plats, om man ville veta.

Att utredningen nu läggs ner, eftersom polisen anser att de har rätt att rida ner vänsteraktivister efter eget lynne, visar åter igen att ruttenheten i polisen inte bara handlar om enskilda poliser. Det är en ruttenhet som sprider sig ända till högsta nivå i staten, till de som planerade den massiva polisinsatsen och attackerna. Det är inte bara svarta i USA som möter den borgerliga statens verkliga ansikte – det är i allt högre utsträckning alla som vågar protestera, även i Sverige. Polisen använder svepskäl, som nazisters helgade ”yttrandefrihet” (som uppenbarligen inte gäller motdemonstranter), som ursäkt för att attackera vänsteraktivister.

Arbetarrörelsen måste börja organisera ett försvar till våra demonstrationer, och Vänsterpartiet borde gå i spetsen för att göra det. Det är det minsta man kan kräva. Och man måste tillsätta egna kommittéer för att utreda det som händer – de ansvariga högst upp i den borgerliga staten ska inte få komma undan igen med att ”tillsätta en utredning”, som de själva kontrollerar, och sedan lägga ned den igen.


Läs mer:

Arbetarrörelsen måste svara på polisvåldet i Malmö

Misshandlad på demonstrationen mot nazisterna

Fredrik Albin Svensson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,483FöljareFölj
1,265FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna