Lyckat möte om Grekland och SYRIZA i Göteborg

Torsdagen den 12 februari hade Marxistiska Studenter Göteborg ett möte om det akuta läget i Grekland och vänsterpartiet SYRIZA:s historiska seger i valet den 25 januari. Det var ett väldigt intressant möte och med en diskussionen som täckte många områden och som var mycket givande. Att 23 personer deltog visar att intresset för ämnet var stort.

Hannes Oskarsson inledde diskussionen med att förklara hur Syrizas valseger beskrivits som en kris av de etablerade medierna och kontrasterade det mot den enorma kris som nedskärningspolitiken inneburit för grekerna själva. Den lilla välfärd de lyckats kämpa sig till har slaktats, skolor och sjukhus stängts ned, över 4 miljoner lever idag under fattigdomsgränsen, antalet hemlösa har exploderat och antalet självmord fördubblats. Med var tredje ungdom utan jobb och en officiell arbetslöshet på 25 procent, har statsskulden nu överstigit 175 procent. Och landet fortsätter ta nya lån. Detta är konsekvenserna av den politik som förts sedan kraschen 2008.

Hannes förklarade att den politiken är en konsekvens av att borgarklassen försöker få arbetarklassen att betala för kapitalismens kris. Eftersom krisen är orsakad av inneboende motsättningar inom systemet finns ingen inomkapitalistisk lösning som innebär en lättnad för arbetarklassen. Därför utsätter borgarklassen alla partier för en oerhörd press att genomföra dessa attacker. På grund av krisens allvar är borgarklassen fast besluten att inte göra eftergifter. Därför har den grekiska arbetarklassens kamp med mer än 31 generalstrejker inte lyckats stoppa attackerna.

Arbetarna drog slutsatsen att kampen på gatan inte var nog, och vände sig därför till den politiska arenan och röstade in Syriza. Om Syriza kommer att falla för borgarklassens press och svika eller om de kommer att stå pall genom den press som arbetarklassen och dess förväntningar utgör går inte att förutsäga. Det är en kamp mellan levande krafter där ingenting är avgjort på förhand.

Syrizas valseger har dock inneburit en grundläggande förändring i det politiska läget, inte bara i Grekland, utan i hela Europa. Detta är den första regeringen som är öppen för påtryckningar från arbetarklassen. Det öppnar upp för en ny utveckling i resten av Europa, till att börja med antagligen Spanien där det nybildade vänsterpartiet Podemos är största parti i opinionsundersökningarna och ser ut att vinna valet i höst.

Efter inledningen följde en diskussion som handlade om vad det innebär för Syriza att arbeta med ett högerpopulistiskt parti, vilka följder ett skuldavskrivande skulle få för grekerna, den europeiska valutan och andra länder (Portugal, Italien, Spanien) som står under hård press att föra högerpolitik från den så kallade trojkan. Diskussionen rörde också vad det finns för keynesianska möjligheter för Grekland att investera sig ur krisen (svaret är inga alls), samt om Grekland kan bli det land som startar en revolutionär vår i Europa.

Det politiska kaos som vi nu beskådar förutspåddes av Marx och visar ett akut behov av marxistiska teorier för att vi ska förstå vår samtid och dra rätt slutsatser för den kommande kampen för ett socialistiskt samhälle. Alla som vill är hjärtligt välkomna att delta på våra möten som vi kommer att ha varje torsdag under våren.

Du hittar Marxistiska Studenter Göteborg på facebook här.

Niki Brodin Larsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna