Lyckad start för Marxistiska Studenter Göteborgs Universitet

Göteborgs Universitets Marxistiska Studenter hade sitt första möte den 11 september. Uppstartsmötet för höstens öppna möten var välbesökt och givande. Över 30 deltagare kom till mötet som ägde rum i universitetets lokaler på Spängkullsgatan, Campus Haga, i hjärtat av den statsvetenskapliga institutionen. Temat för kvällen var Marx hade rätt! och inledde gjorde Avantis Stefan Kangas.

Inledningen berörde många av de punkter där marxistisk teori hjälper oss förstå de kapitalismens kris som ligger till grund för konflikter och oro i dagens globala samhälle. Läget i Grekland och den arabiska våren berördes, liksom naturen hos nuvarande och äldre kriser, sammanvävt med historiska lärdomar från skapandet av Sovjetunionen och marxistisk ekonomisk teori.

Efter fem år av kris för kapitalismen är det nämligen uppenbart att ingenting är löst. Den så kallade återhämtningen är den svagaste i historien och ingenting kan hindra en ny nedgång. De skjuter den bara på framtiden. I de länder som drabbats värst, som Grekland och Spanien, blir människor ruinerade, liv förstörs och drömmar krossas.

Efter sommarens revolutionära händelser i Turkiet, Brasilien, Egypten och Tunisien är en sak säker: många är beredda att kämpa. I Europa ser vi klasskamp på nivåer vi inte sett på årtionden. Detta har gjort borgarklassen allvarligt oroade. Men alla dessa rörelser måste ges en riktning – mot kapitalismen! Bara med marxismen kan vi ta en seriös kamp, och detta gör den mer relevant idag än någonsin tidigare.

John Sandberg var ordförande och ledde diskussionen som fick en vid spännvidd med fokus på framtiden, något som känns lovande inför kommande möten! En ljus start på hösten för Göteborgs Universitets Marxistiska studenter! Detta var bara det första av en serie möten om marxismen som kommer arrangeras under hösten av GU Marxistiska Studenter.

Vi hoppas på lika många (och fler!) intresserade och vill önska alla nya kontakter välkomna att medverka och bidra till givande diskussioner på aktuella teman framöver!

Besök GU Marxistiska Studenters sida på Facebook.

 

Över 30 personer deltog i diskussionerna.

Emma Eliasson Åström

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,422FöljareFölj
1,210FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna