Intervju med Paul Murphy, parlamentsledamot: Coronaviruset och krisen på Irland

Kolla på vår livesändning ikväll klockan 19:00 där Paul Murphy, parlamentsledamot i Irlands Dáil, talar om krisens utveckling på Irland. Murphy omvaldes som representant för RISE i valet den 8 februari. Detta val var ett förödande slag för det gamla tvåpartisystemet och ledde till att Sinn Féin blev det parti med flest röster, medan de två högerpartier som dominerat Irlands politik i ett århundrade, Fianna Fáil och Fine Gael, bara kom på andra och tredje plats.

Coronavirusets utbrott har tillfälligt gjort att denna process avstannat. Taoiseach Leo Varadkar har varit snabb att utmåla sig som en Churchill-liknande person som står för ”nationell enhet”. Han har försökt använda krisen för att pressa andra partier att stötta en ”samlingsregering” utan Sinn Féin.

Som så ofta är fallet i krigstider har detta följts av en viss uppslutning bakom nationens ledare, men detta kommer att bli kortlivat. Medan Varadkar idag har tvingats stabilisera regimen genom att göra viktiga eftergifter, inklusive att garantera 70 procent av arbetarnas löner och tillfälligt ta över privata sjukhus, genomförde regeringen fram tills nyligen hårda attacker mot arbetarklassen. Nu hyllar samma regering arbetarna som hjältar.

När krisen väl är över kommer den härskande klassen att försöka ta tillbaka de eftergifter som de nu tvingas gå med på. Eftergifterna ges genom att staten drar på sig skulder som kommer att behöva betalas tillbaka med ytterligare nedskärningspolitik i framtiden. Detta kommer inte att vara enkelt, eftersom det kommer att möta på motstånd från den irländska arbetarklassen. I det långa loppet kommer pandemin att leda till en massiv skärpning av motsättningarna på Irland.

Sedan coronavirusets utbrott har Paul Murphy och RISE kampanjat mot kapitalisterna som försökt profitera på krisen och som sätter profiter före människoliv. De har avslöjat spekulativa prishöjningar och krävt att icke-nödvändiga företag stängs trots att kapitalisterna försöker hålla öppet för göra profiter. De har också krävt att man tillhandahåller nödvändig skyddsutrustning till arbetarna och ett uppskov med hyror.

In Defence of Marxism

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,391FöljareFölj
1,174FöljareFölj
2,021FöljareFölj
708PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna