Covid-19 och behovet av en socialistisk planekonomi

Efter 30 år av nedskärningar har Sverige lägst antal vårdplatser per tusen invånare i hela OECD och äst lägst antal intensivvårdsplatser i hela EU. Och samtidigt är det brist på den mest grundläggande skyddsutrustningen. För att inte tala om sjukvårdspersonalens arbetsvillkor och löner. En sjuksköterska på Sahlgrenska i Göteborg beskriver situationen väl:

”Vem fan av oss som står mitt upp i all katastrof vill ha applåder och hjärtan och höra att vi är värdefulla? Vi vill ha ordentligt betalt, bättre tider och VIRUSTÄTA MUNSKYDD!! … Som vårdpersonal är vi inte ens värd skiten under skorna på de som bestämmer. Det har dom gjort väldigt tydligt!”.

Samtidigt innebär den ekonomiska krisen att tusentals arbetare nu förlorar sina inkomster. 100 000 fler är idag arbetslösa jämfört med krisens början. Arbetslösheten är redan över 8 procent och kan snart nå 10 procent. Och samtidigt kräver den fria marknaden tusentals miljarder för att hållas vid liv.

Den handfull av superrika kapitalister som styr över storföretagen och bankerna har visat att vi inte kan lämna ekonomin och samhället i deras händer. Om arbetarklassen istället tog makten i sina egna händer så skulle vi kunna planera ekonomin i enlighet med folks behov istället för kapitalisternas vinstintressen.

På söndag kl 19:00 sänder vi återigen live på Youtube: Covid-19 och behovet av en socialistisk planekonomi.

Sebastian Ingvarsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,408FöljareFölj
1,203FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna