Ledare för Revolution nr 2: Fasor utan slut

Det har snart gått ett sekel sedan Lenin sade att kapitalism innebär ”fasor utan slut”. Detta har bekräftats hundra gånger om av de mänskliga katastrofer som följt sedan dess. Systemets historia framstår som en oavbruten och tragisk parad av grymheter, där den långa kedjan av förtryck och exploatering aldrig slutat att hitta nya länkar att haka i.

Efter attackerna i Paris har några av den värsta sortens grymheter kommit nära. De borgerliga medierna har tvingats rapportera om något som blivit vardag i stora delar av Mellanöstern. Samtidigt har vi under hösten haft en våg av terroristiska mordbränder mot flyktingförläggningar och attacken i Trollhättan, allt utfört av högerextrema och rasistiska element.

På 1800-talet försvarades det vidrigaste och mest barbariska förtryck, utövat av de brittiska kolonialisterna, i termer av att ”civilisera” den ”barbariska” delen av världen. Utan kolonialismen, som försåg borgarklassen med billig arbetskraft, slavar och råvaror, hade kapitalismens tidiga explosiva utveckling varit otänkbar.

Idag måste vi avslöja imperialismens barbariska handlingar och resultat, såväl den svenska som den amerikanska. Bara USA:s angreppskrig mot Irak 2003 lämnade över 1,5 miljoner döda, lågt räknat – efter att man lagt bombmattor och använde kulor med utarmat uran mot civila, samtidigt som man urskiljningslöst förstörde vattenförsörjning och elnät. ISIS kan bara drömma om sådana resultat.

Grymheten är inbyggd i själva systemet. Krig är ett oundvikligt resultat när de olika ländernas kapitalister försöker hävda sina egna intressen på världsmarknaden. I sista hand kämpar de om kontroll över marknader och billig arbetskraft.

När imperialisterna invaderade Afghanistan och Irak gjorde de terrorismen en enorm tjänst, genom att skapa en generation av unga, förtvivlade människor fyllda av hat. Utan något positivt revolutionär alternativ har vissa fallit offer för reaktionär demagogi och religionens falska tröst.

Den moderna islamistiska fundamentalismen är skapad av USA. Idén att stötta den kom från Eisenhowers statssekreterare John Foster Dulles som ett alternativ till vänsterregimer och antikapitalistiska rörelser. Genom CIA finansierade de och hjälpte en lång rad islamistiska grupper, från Muslimska brödraskapet i Egypten till Nahdlatul Ulama, som utförde ett folkmord på nära 2 miljoner kommunister i Indonesien 1965. Därefter mujahedin i Afghanistan under 1980-talet, som är de direkta föregångarna till dagens talibaner, al-Qaida och även ISIS.

Löfvens förslag att ge staten ökade avlyssningsmöjligheter kommer inte att stoppa terrorismen. Advokatsamfundet har förklarat att detta gör att poliser kan installera spionprogram på datorer och övervaka exempelvis journalisters datoranvändning i realtid. Precis som efter den 11 september tar de nu chansen att inskränka demokratin.

Högerpartiernas svar på terrorism är också fler poliser, militärer och närmande till Nato. De blir alltmer repressiva och rasistiska, och närmar sig snabbt SD:s åsikter. Oförmögna till annat, svansar S och MP aningslöst efter. De använder flyktingkrisen för att splittra arbetare från olika länder, och underlätta genomförandet av nedskärningar och försämringar för alla. Men arbetare har samma intresse av att kämpa mot imperialism och kapitalism, oavsett deras ursprung eller religion.

Därför behöver vi fullständig solidaritet med de som flyr till Europa, och revolutionära rörelser i Mellanöstern. Anledningen till att folk flyr är från första början det kaos som imperialisterna skapat. Den svenska borgerligheten har också ett direkt ansvar för flyktingkrisen, genom vapenexport och stöd till USA och EU, som bidragit till att försämra situationen. Istället för att närma sig Nato, borde man stödja och skicka vapen till kurderna i norra Syrien, till vänstermiliserna YPG:s och YPJ:s självförsvarstrupper.

Vi kan rycka upp terrorismen med rötterna, men då måste vi strypa dess verkliga grogrund, som är den ruttnande och förfallande kapitalistiska världsordningen. Idag behöver vi en revolutionär socialistisk internationalism för att kapa rätt igenom alla lögner om ”islam mot västliga värden”.

Högerextremisterna är svaga och kan inte mobilisera massdemonstrationer. Liksom ISIS när de är pressade, ser vi enskilda högerextrema galningar utföra riktiga vansinnesdåd. Vi är många fler än dem, men vi måste ta hotet på allvar och börja mobilisera och organisera. Passivitet och tomma hänvisningar till allas lika värde kommer att leda till undergång.

Vi säger: Arbetare i alla länder förena er! Mot kapitalism och terrorism! För internationell socialism! Vi har råd att ta emot alla som flyr, och ge ett bra liv, arbete, utbildning och bostad åt alla, men pengarna är undangömda i fåtalets fickor. Genom att förklara detta kan vi motbevisa högerns rasism och börja bygga en rörelse som kan ställa upp ett verkligt alternativ till kapitalismens oavbrutna fasor.

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,391FöljareFölj
1,174FöljareFölj
2,021FöljareFölj
708PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna