Kronfågels fusk: profiter på lidande

”Man har för bråttom. Det går för fort. De har inte byggt anläggningen och anpassat bemanningen för hastigheten. Det är för att tjäna pengar så klart.” Detta konstaterade Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland, för Aftonbladet i en artikel om de brutala missförhållandena som råder på Kronfågel.

För ett par veckor sedan avslöjades Kronfågels fruktansvärda misskötsel av både djur och hygien. En inspektion av livsmedelsverket på slakteriet i Katrineholm visar hur kycklingarna har plågats genom att skållas levande på löpande band. Samtidigt visade mer än var tredje kyckling spår av avföring och maginnehåll vid kontrollen.

Den bristande hygienen på slakteriet har dessutom lett till att 11 arbetare blivit smittade med campylobacter, som i många fall leder till svåra magsmärtor, feber, och även ledbesvär.

Kronfågels VD Leif Bergvall Hansen har i vanlig ordning skyllt missförhållandena på arbetarna. Han hävdar att det är de anställda som inte hanterat hygienen och skyddsutrustningen enligt rutinerna och att det är källan till de missförhållanden som råder.

Men som Signar Mäkitalo konstaterar för Aftonbladet så utsätts arbetarna för en ständig press att öka effektiviteten och hastigheten i produktionen — allt för att maximera företagets vinster. Det ligger uppenbarligen inte i någon arbetares intresse att utsätta djur för brutalt lidande eller att arbeta i en miljö som är direkt skadlig för hälsan.

Mer än 90 kommuner i landet har stoppat inköp från Kronfågel till bland annat skolor och äldrevård. Dessutom har konsumtion av kyckling minskat kraftigt — 1,4 miljoner färre kycklingar slaktades under första kvartalet 2021 än under samma period förra året, enligt siffror från Jordbruksverket.

Tyvärr är Kronfågel inget unikt exempel, och de ser heller inte ut att ändra sina produktionsförhållanden trots skandalerna.

Samma dag som Aftonbladet sände sitt reportage upptäckte en veterinär ytterligare en kyckling som inte bedövats ordentligt, alltså efter livsmedelsverkets inspektion, och det finns mängder av exempel på hur djur inom industrin utsätts för fruktansvärd behandling. Så sent som i januari förra året avslöjade SVT en grov misskötsel av kor, som bland annat tvingades vada i sin egen avföring, på en gård som levererar tiotusentals liter mjölk i veckan till mejerijätten Arla.

Misskötseln är ingen ”bugg” i systemet – det är helt enkelt ett resultat av kapitalismens logik. Så länge vi lämnar dessa företag i ägarnas händer, så kommer alltid vinstjakten gå före både djurens och arbetarnas välmående. För en hållbar djurhållning måste Kronfågel och de andra storföretagen exproprieras och kontrolleras av arbetarna själva.

Axel Karlsson

Erik Johansson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,173FansGilla
2,232FöljareFölj
806FöljareFölj
2,021FöljareFölj
680PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna