Kommunalskandal visar fackledarnas korruption

Idag har Aftonbladet avslöjat allvarlig korruption bland Kommunal-topparna. Dessa personer, med höga löner och som gärna bjuder sig själva på lyxresor och representationsmiddagar, förväntas representera landets undersköterskor och barnskötare. Men dessa avslöjanden syftar till att försvaga facket, och få folk att lämna i ren avsky.

Aftonbladets avslöjanden handlar om en krogverksamhet som inga vanliga medlemmar har råd att gå på, där man kan äta ostron och dricka vin för 32.000 kronor flaskan. Det handlar också om rena lyxresor för ”inspiration” och dyra representationsmiddagar. I uppföljande artikel får vi också läsa att de ”representerar med måtta”, vilket vi får höra från kassör Anders Bergström som själv tjänar den inte så måttliga lönen på 1,5 miljoner kronor per år.

Genom att de låtsas att konferensanläggningen plötsligt skulle börja gå med vinst, visar de hur långt de står från verkligheten och att de vant sig vid att kunna bada i sina medlemmars gigantiska strejkkassa (hellre än att strejka med den). På många sätt var det här redan känt, både deras höga löner och det att de lever ganska flott. Men det är naturligtvis en annan sak att få det svart på vitt.

Det finns inget tvivel om varför Aftonbladet väljer att ”avslöja” detta nu. Vi är på väg in i en avtalsrörelse, där den svenska borgarklassen kräver löneökningar på max en procent och uppluckringar av LAS.  Statliga Finansinspektionen har uttalat sitt mål tydligt – att skapa en låglönesektor i Sverige. Då kan borgarklassen inte tolerera risken för att den svenska arbetarklassen slår tillbaka genom sina fackförbund. Man försöker därför orsaka avhopp från fackförbunden och minskad stridsvillighet.

Det är inte svårt att lista ut varifrån ”granskande” Aftonbladet fått sina uppgifter. Svenskt Näringsliv har, precis som sina vänner i Sveriges Kommuner och Landsting (som för övrigt gör precis samma saker), garanterat känt till detta länge och väntat på rätt tillfälle att sprida det som en nyhet.

Samma korruption och blindhet som avslöjats inom Kommunal kan avslöjas inom LO, IF Metall, Saco, TCO, med flera fackförbund. Och det är så gott som säkert att detta kommer leda till desillusion och passivisering bland vissa aktivister, och till att fler arbetare lämnar facket. Detta kommer i sin tur ledningen ta till intäkt för att svika ännu mer vid avtalsrörelsen, vilket är precis vad arbetsgivarna hoppats på.

Kommunals ordförande Annelie Nordström vägrar nu svara på frågor, men låt oss komma ihåg att det är samma person som är beredd att förhandla bort LAS i utbyte mot vaga löften om utbildningar, med orden: ”På framtidens arbetsmarknad ligger tryggheten inte i anställningstid utan i kompetens.”  Det vill säga: din
trygghet ligger inte i att ditt fackförbund kan kämpa för dig, utan i att du kan ge din arbetsgivare en tillräckligt saftig vinst.  Det visar våra så kallade ”representanters” hela världsbild – och att de helt övertagit borgarklassens tankesätt. Inte konstigt med tanke på att Nordström själv har flera styrelseuppdrag där hon kan lyfta saftiga arvoden, och har en god karriär framför sig om hon sköter sina kort rätt.

Kommunal svek också medlemmarna i strejken 2003 genom att skriva under ett avtal utan nämnvärda förbättringar. Och de har länge hållit tillbaka kampen och vägrat ta ordentlig strid för några förbättringar. Istället accepterar de individuell lönesättning, som även om enstaka kanske kan få en bra lön splittrar arbetarna och ger lägre löner totalt sett, och tar inte strid trots ständig underbemanning. Bara motvilligt, efter hård press på Kommunal-kongressen 2013, accepterade förbundsstyrelsen förslaget om att vara motståndare till vinster i välfärden.

Detta hänger ihop med att dessa pampar lever helt andra liv och i en helt annan värld en den halv miljon arbetare de ska företräda.

Nu kommer hycklarna i de borgerliga medierna inte använda det här för att förklara dessa pampars koppling och närhet till landets härskarklass, utan precis för att misstänkliggöra den nödvändiga kampen underifrån, organisering och facklig kamp över huvud taget. De kommer springa runt och låtsas som att de tycker detta är upprörande, men de tycker naturligtvis att samma svineri är helt okej och förväntat, bara det sker inom privata företag. Det är alltså helt okej när de själva och deras polare gör det! Detta hyckleri måste den radikala delen av arbetarrörelsen skoningslöst avslöja.

Vi måste bekämpa pampväldet inom facket. Om det ska bli någon förändring behövs kamp underifrån och inte mindre än en intern revolution. Man måste slänga ut de skojare som för närvarande sitter i fackföreningstoppen och ersätta dem med pålitliga kamrater underifrån, som bevisat sin lojalitet och duglighet i kamp, och som får en vanlig arbetarlön.

Tillsammans med den politiska kampen för socialism, är detta det enda sättet vi kan stoppa borgarnas offensiv, som bara kommer tillta i omfattning ju mer självförtroende de får.

Mot korruption och svågerpolitik!

För en kämpande arbetarrörelse!

Stefan Kangas

Fredrik Albin Svensson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna