”Klart att första maj irriterar Moderaterna”

Revolutions deltagande på Första maj har upprört Moderaterna i Västerbotten. Tydligen tycker de att en organisation som kämpar mot nedskärningspolitik, fattigdom, krig och arbetslöshet, och för arbetardemokrati och jämlikhet, bör betecknas som ”vänsterextrema krafter” och att det är ”skamligt” och ”osmakligt” att Vänsterpartiet ska demonstrera tillsammans med oss.

Argumenten som används mot socialister är de gamla vanliga. ”Är du socialist? Men socialismen dödade ju 100 miljoner!”, ”Vill du ha bättre sjukvård? 100 miljoner döda!”, ”Vill du ha högre lön? 100 miljoner döda!”.

Siffran 100 miljoner är hämtad från Stephane Courtois allmänt förkastade Kommunismens svarta bok, som t o m medförfattarna kritiserade och sa inte kan anges vara giltig. Vi har redan flera gångar förklarat att de totalitära byråkratiska staterna som upprättades efter stalinistisk eller maoistisk modell, under olika delar av 1900-talet inte har något gemensamt med marxismen eller socialismen, utan missbrukade dessa ord för sina egna syften. Faktum är att stalinismens första offer var trotskisterna, de som försvarade marxismen mot byråkratins kontrarevolution efter ryska revolutionen 1917.

Revolution och Internationella marxistiska tendensen står helhjärtat bakom den ryska revolutionen och dess vinningar, något som vi tidigare blivit påhoppade av borgerliga politiker i Umeå för. Men den ryska revolutionen lyckades aldrig etablera ett socialistiskt samhälle. Även om arbetarna tog makten i oktober 1917 och påbörjade den vägen, så lyckades de aldrig. Fattigdomen, hungern och inbördeskriget gjorde förutsättningarna för att bygga socialism svårt. Den avgörande faktorn var revolutionens isolering i ett underutvecklat land som Tsarryssland var. Hade revolutionen lyckats i ett till land, som i t ex i Tyskland 1918, hade arbetarna kunnat omvandla samhället och avskaffat klassamhället helt och hållet.

I själva verket är det inte socialismen, utan kapitalismen, vars fattigdom och krig som dödar miljontals varje år. Idag producerar vi tillräckligt med mat för att mätta 10 miljarder människor, samtidigt som miljontals svälter. FN uppskattar att 20 miljoner lider av svält bara i Sydsudan, Nigeria, Somalia och Jemen. Detta är ingen slump utan kommer som en följd av ett irrationellt system som kapitalismen, som inte är till för att uppfylla folks behov utan för att fylla den lilla klicken kapitalisters redan fulla fickor.

I de rikare länderna i väst håller de reformer som arbetarklassen tidigare vunnit genom kamp på att dras tillbaka. Det gäller t ex strejkrätten, lagen om anställningsskydd och en fungerande sjukvård här i Sverige. Det här är vad kapitalismen har att erbjuda, och Moderaterna, som helhjärtat försvarar detta system, står i första ledet tillsammans med de andra borgerliga partierna för att genomföra dessa attacker.

Enligt Dagens Arena har kapitalistklassens skatteflykt från EU-länderna kostat 100 gånger mer än vad migrationen in i EU kostat. Hos storföretagen och i skatteparadisen finns tusentals miljarder dollar som inte investeras, samtidigt som Medelhavet blivit en massgrav. Just skattefiffel är ingenting som bör vara främmande för Moderaterna, vars egen arbetsmarknadspolitiska talesperson nyligen fuskat sig till över hundratusen kronor i bidrag genom att ljuga om var han bor.

Att detta parti fördömer organisationerna som demonstrerar på Första maj är verkligen inte förvånande. Moderaterna är emot allt som Första maj står för. Solidaritet finns inte i deras ordförråd. De har konsekvent gjort allt för att motarbeta progressiva reformer för arbetare – de har röstat nej till allmän och kvinnlig rösträtt, nej till avskaffande av dödsstraff, nej till 40 timmars arbetsvecka, nej till fri abort och nej till partnerskap för homosexuella. Samtidigt har de röstat ja till apartheid i Sydafrika, ja till Irakkriget, ja till privatisering av sjukvården o s v, och detta är bara några exempel från deras historia. Listan kan göras lång.

Revolution är en marxistisk organisation som kämpar för ett socialistiskt samhälle, där privategendom och produktion för vinst är ett minne blott. Det som kapitalisterna idag tar till sin vinst skulle istället kunnat användas för att finansiera sjukvård, bostäder och utbildning åt alla. Vi skulle kunna reducera arbetstiden dramatiskt, och samtidigt höja lönerna för alla. Men för att kunna genomföra det måste arbetarklassen demokratiskt styra samhället utan kapitalister. Det är för att förverkliga denna värld, en värld fri från förtryck och fattigdom, som vi demonstrerar på Första maj – för socialism i vår livstid!

Denna artikel publicerades som en debattartikel i Folkbladet i nedkortad version.

Oscar Gunnarsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,171FansGilla
2,220FöljareFölj
743FöljareFölj
2,021FöljareFölj
677PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna