Internationella Marxistiska Tendensens världskongress kräver att de katalanska politiska fångarna friges

Under IMT:s världskongress i somras antogs enhälligt en resolution som kräver frigivning av de politiska fångar som fängslats för sitt deltagande i självständighets- omröstningen den 1 oktober 2017.

Över 370 delegater och besökare från hela världen (från Kanada till Brasilien, Sverige till Grekland, Ryssland till Indonesien) antog resolutionen, som lyder såhär:

Internationella Marxistiska Tendensens världskongress konstaterar att:

  • Nio katalanska politiska ledare och aktivister sitter häktade av den spanska staten, som straff för att de försökt utöva sin grundläggande demokratiska rätt till självbestämmande i folkomröstningen den 1 oktober 2017.
  • Sedan den 16 oktober har ledare för organisationerna Assemblea Nacional Catalana (ANC) och Òmnium Cultural – Jordi Sanchez och Jordi Cuixar – suttit fängslade för uppror, på grund av sin inblandning i massprotesterna mot den spanska polisens agerande den 20 september.
  • Katalanska vicepresidenten Oriol Junqueras och ministern Joaquim Forn fängslades den 2 november. De katalanska ministrarna Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull and Josep Rull, liksom den katalanska parlamentsledamoten Carme Forcadell, fängslades den 23 mars. De anklagas för uppror eftersom de var med och organiserade den demokratiska självständighetsomröstningen den 1 oktober.
  • Flera andra katalanska politiker, inklusive den katalanska presidenten Carles Puigdemont, har tvingats gå i exil.
  • Dussintals katalanska självständighetsaktivister har åtalats för sin roll i olika fredliga massprotester mot polisrepression och för självständighet, inklusive generalstrejkerna den 3 oktober och 8 november. Minst en har behövt gå underjord.

Repressionen avslöjar den spanska statens odemokratiska karaktär, som ärvts från Francotiden genom den svekfulla politik som fördes under den så kallade övergången till demokrati. Man såg till att den tidigare regimen slapp hållas ansvariga för sina brott, och man behöll statsapparaten intakt, ihop med den reaktionära monarkin och förnekandet av självbestämmanderätten.

Repressionen är en del av en större attack mot demokratiska rättigheter från den spanska regimens sida. Dussintals har anhållits på grund av sina åsikter, rappare har fängslats för sina texter, baskiska ungdomar har fått långa fängelsestraff för krogslagsmål, dockspelare har åtalats för att försvara terrorism, en skådespelare har åtalats för att förolämpa gud, och så vidare.

Kampen för en demokratisk katalansk republik har tydligt visat att utövandet av den demokratiska rätten till självbestämmande är en revolutionär uppgift i Spanien. Kampen har också visat att den katalanska borgerligheten och de småborgerligt nationalistiska politikerna som lett rörelsen är oförmögna och ovilliga att använda de revolutionära medel som krävs för att föra kampen till seger. Den har dessutom avslöjat bristerna hos de spanska vänsterledarna, som har vänt sig till spansk nationalism, istället för att försvara det katalanska folkets demokratiska rättigheter.

  • Vi kräver ett omedelbart frigivande av de katalanska politiska fångarna och alla andra som fängslats av spanska staten för sina åsikter. Vi kräver att alla åtal mot de som tvingats gå i exil läggs ned. Vi kräver avskaffandet av munkavlelagen (Ley Mordaza).
  • Vi står bakom den demokratiska rätten till självbestämmande för det katalanska folket och alla andra folk i den spanska staten.
  • Vi lovar att delta i bredaste möjliga internationella solidaritetskampanj med de som utsätts för den spanska statens repression.
  • Kampen för en katalansk republik kan bara lyckas med revolutionära metoder, genom att koppla samman kampen för demokratiska rättigheter med kampen mot kapitalismen. Partiet Candidatures d’Unitat Popular (CUP) och Comitès de Defensa de la República (CDR) bör ställa sig spetsen för rörelsen.
  • Kampen för Kataloniens demokratiska rättigheter ifrågasätter i grunden den spanska regimen från 1978. Arbetare i hela den spanska staten bör solidarisera med denna kamp som en del i deras egen kamp mot samma regim.

För en katalansk socialistisk republik! För de fria iberiska folkens socialistiska federation!

Internationella Marxistiska Tendensen

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,173FansGilla
2,232FöljareFölj
806FöljareFölj
2,021FöljareFölj
680PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna