Hyresrätter till bostadsrätter – vinstintresse går före behov

De blå majoriteterna i Stockholm och Göteborg vill ombilda tiotusentals hyresrätter i så kallade ”utvecklingsområden” till bostadsrätter. Att hitta en bostad man har råd med är redan svårt nog och detta kommer förvärra situationen ytterligare.

Ett av dessa ”utvecklingsområden” är Rinkeby där 95 procent av bostäderna är hyresrätter, vilket man vill minska kraftigt. I hela Stockholm rör det sig om cirka 20 000 hushåll som man vill göra om till bostadsrätter.

Även i Göteborg vill man minska andelen hyresrätter i de aktuella områdena med 10–20 procentenheter från dagens 80–92 procent, så att totalt en tredjedel av bostäderna ska vara bostadsrätter eller småhus. Dessa ombildningar kommer främst att gälla de allra billigaste hyresrätterna, vilket kommer att tvinga många att flytta.

Hyresrätter är väsentliga för att ge boende åt den stora andel som inte kan ta ett lån eller har de pengar som krävs för att köpa en bostadsrätt, vilket är en stor del av arbetarklassen. Men frågan om var dessa människor ska bo när man medvetet tar bort deras enda bostadsalternativ, är inget som verkar bekymra de borgerliga politikerna.

Tak över huvudet är ett grundläggande mänskligt behov. Men detta kommer bostadsbolagen aldrig att ta hänsyn till så länge de styrs av vinstintresset och inte kontrolleras av arbetare och hyresgäster. Arbetarrörelsen måste ta strid för rätten att bo, oavsett inkomst, för ett nytt miljonprogram och att expropriera de största bygg- och bostadsbolagen under arbetarkontroll.

Melvin Walfridsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,334FöljareFölj
1,127FöljareFölj
2,021FöljareFölj
699PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna