Hyckleri och lögner om vapenexport

Förra året ökade värdet på vapenexporten till 11,3 miljarder kr. Bland kunderna finns bland annat USA, Saudiarabien och Filippinerna. Krig och förtryck är en mycket lönsam affär för Sveriges rika härskarklass.

Utrikesminister Margot Wallström gjorde en stor sak av att regeringen skulle bedriva en ”feministisk” utrikespolitik när hon tillträdde 2014. Det är fortfarande oklart vad denna nya inriktning skulle bestå av, annat än att fortsätta göda den svenska industrins vinster. Om man verkligen hade brytt sig om kvinnorna i Mellanöstern eller i resten av världen, skulle man omedelbart stoppa all vapenexport till alla imperialistmakter världen över.

Under 2016 gjorde svenska vapenföretag hundratals miljoner i vinst. Det svenska bolaget Norma Precision AB som främst säljer ammunition och vapen, redovisade en vinst på 38,7 miljoner kronor samma år. BAE Systems Hägglund AB, som står för majoriteten av exporten av de svenska stridsvagnarna, gick med 308 miljoner i vinst. Sist men inte minst redovisade Sveriges största vapenföretag Saab, som ägs av Wallenberg, en vinst på över 1,1 miljarder kronor. Deras försäljning bestod av främst Jas Gripen men även granatgevär, missiler, krigsbåtar och olika robot- och radarsystem. Detta är bara några exempel.

I november 2016 avslöjade Dagens Industri att svenska vapen hamnat i händerna på IS-soldater. Om de kommit dit genom den svenska vapenexporten till Saudiarabien, USA, eller någon av de andra skurkregimer som plundrar Mellanöstern är oklart. Det krävs dock inget geni för att räkna ut vad dessa svenska vapen används till. I Syrien, Libyen, Jemen och på andra platser dödas många med svenska vapen, och andra flyr för sitt liv.

Den tredje största köparen av svenska vapen är USA, vars borgarklass är direkt ansvariga för den fruktansvärda situationen i Mellanöstern. En lång rad interventioner och krig har lagt grunden för dagens katastrofala situation. Invasionen av Irak 2003 ledde exempelvis till 1,5 miljoner döda, och skapade det kaos som Islamiska Staten kunde utnyttja för att bygga sitt skräckvälde. USA var också länge viktiga sponsorer av al-Qaida (fram tills organisationen vände sig mot dem), och är nära allierade med Saudiarabien, som är den islamistiska extremismens centrum i Mellanöstern.

Den 15 april infördes nya riktlinjer om att vapentillståndsmyndigheten ISP ska göra en bedömning av ett lands ”demokratiska status”, vilket ska bli ett ett ”centralt villkor”, i en ”helhetsbedömning” för när tillstånd för vapenexport ska ges. Men denna typ av ”riktlinjer” har existerat länge, och har aldrig gjort någon skillnad. Vapenföretag såsom Wallenbergägda Saab kommer att fortsätta exportera vapen som används i imperialismens intressen, både till totalitära och ”demokratiska” imperialistmakter.

Den svenska regeringen tycker om att prata om Sverige som en ”humanitär stormakt”, men det är en stor lögn och djupt hycklande. De skickar vapen till några av de värsta skurkstaterna i världen, vilket resulterar i enorma vinster för de svenska vapenföretagen. Samtidigt klagar de över ”kostnaderna” när människor flyr till Sverige för att söka skydd.

Borgarklassen har bara sina egna vinster för ögonen. Det är bara arbetarklassen som kan sätta stopp för vapenexporten till diktaturer och förtryckarregimer. Men detta är bara möjligt att uppnå som en del av en större kamp mot systemet som helhet – det imperialistiska världssystem som leder till rovjakt på nya marknader, handelsvägar och naturresurser – ett system som bara har krig, fattigdom och misär att erbjuda.

  • Ned med imperialismen! Ned med kapitalismen!
  • Nationalisera vapenföretagen och ställ dem under arbetarkontroll!
  • Refugees welcome – låt kapitalisterna betala!

Fakta den svenska vapenexporten:

De tre största köparna av svenska vapen är Brasilien (3,47 miljarder kr), Indien (1,36 miljarder kr) och USA (800 miljoner kr).

Andra kunder som är värda att nämna är Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, som tillsammans är ansvariga för otaliga döda i Jemen. Under 2017 köpte de senare vapen av Sverige för 149 miljoner kr.

Nils Nordlund

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,326FöljareFölj
1,117FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna