Hunger och svält i den krisande kapitalismen

I april rapporterade FN-organet World Food Programme (WFP) att ca 260 miljoner människor i världen kommer att hamna i akut svält i år på grund av coronakrisen. Akut svält innebär att man har så dålig tillgång till mat att man kan dö när som helst.

Ytterligare 820 miljoner människor anses vara i kronisk svält, det vill säga undernäring och osäker tillgång till mat. Det innebär att man upplever utvecklingsskador, speciellt hos barn, och försämrad immunförsvarsförmåga. På grund av coronakrisen blir nu 370 miljoner barn i världen utan livsnödvändig skolmat, enligt rapporten.

Miljontals människor i USA har redan blivit beroende av matbanker, upp till nästan 10 procent i vissa städer som till exempel San Antonio. Enligt Eric Cooper, chefen för stadens matbank, gick konsumtionen upp från normalt 60 000 besökare per vecka till 120 000 efter coronakrisen. I New York City området, enligt organisationen Feeding America, så kämpar 14 procent av befolkningen med hungersnöd, och ca 20 procent av barn lider även av hunger.

En ny undersökning från den brittiska matbanken Turn2us, visar att 12,5 procent av invånarna i Storbritannien saknar tillräckligt med pengar för att mata sig själv. Den brittiska matbanken The Trussell Trust har rapporterat att behovet för deras tjänster ökat med 81 procent de två sista veckorna i mars, och hela 121 procent till barn och minderåriga.

Enligt marknadens logik ser samtidigt många bönder inte någon vinst i att marknadsföra deras livsmedel, och tusentals ton mat krossas på fältet av traktorer eller kastas i sophögar för att ruttna. En bonde i Florida, Paul Allen, blev i år tvungen att förstöra 2500 ton grönsaker eftersom de blev omöjliga att få sålt på marknaden. Liknande situationer har rapporterats från bönder i hela USA, från potatisodlare i Idaho till mjölkbönderna i Ohio. Enligt National Sustainable Agriculture Coalition kan det totala matsvinnet i USA i år mellan mars till maj vara värt mer än 1,32 miljarder dollar.

Samtidigt som människor kommer att svälta ihjäl detta år så kastas det mat eftersom kapitalister inte tjänar pengar på det. Sådan är kapitalismen. Men lösningen är inte mer individuella donationer eller att förlita sig på att de rika visar givmildhet.

Delen av vår historia där vi exploaterar andra och är i en sådan beroendeställning måste avslutas, och det kan endast göras genom medvetna politiska aktioner. Det krävs ett revolutionärt parti för att störta detta vidriga kapitalistiska system som försätter en miljard människor i kronisk och akut hungersnöd, en siffra som endast ökar med varje år. Mat som produceras ska skickas till de som behöver det, där det finns behov. Genom en demokratiskt planerad ekonomi, något vi strävar efter, kan hunger i världen elimineras. Kontakta oss och kämpa för socialism.

Jonas Hjelm Smith

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna