Huddinge kommuns julklapp till hemtjänsten: nedläggning

Under eftermiddagen den 26 november beslutade Huddinge kommun att lägga ned den kommunala hemtjänsten. Nedläggningen innebär inte bara att de 778 äldre och vårdbehövande, majoriteten av kommunens brukare i den kommunala hemtjänsten, nu tvingas byta till privat vård. Den innebär också att alla 158 anställda kommer stå utan jobb. Det här är kommunens julklapp: nedlagd vård för brukarna och sparken till arbetarna.

Vårdbiträdet Maya Fink berättar i en intervju med SVT: ”Vi har jobbat som djur och slitit under den här pandemin … Vi har sett till att de håller sig friska och vi håller oss friska. Vi har slitit och sen kallas vi hjältar. Och så blir det liksom sparken.” 93-åriga Inger Ryd berättar för Aftonbladet: ”Lägger de ned den är vi många som inte kan klara oss. Så jag vet inte vad de har tänkt sig. Men vi har haft moderatstyre i kommunen i 14 år och de tycker inte att de har råd, men de har råd att sänka skatten för dem som är rika. Vi andra får inget.”

Men vad är det som ska ersätta den kommunala hemtjänsten? I de tre största privata företagen i Huddinges hemtjänst har vården varit så dålig att de nekats rätten att bedriva hemtjänst av inspektionen för vård och omsorg. Företagen har överklagat beslutet men tillåts bedriva verksamheten tills vidare. Det är till dessa undermåliga privata så kallade alternativ som äldre nu tvingas vända sig. I ljuset av corona-pandemin, när kompetent vård mer än någonsin är en fråga om liv och död, innebär nedläggningen en dödsdom för Huddinges äldre.

Karl Henriksson, ordförande i vård- och omsorgsnämnden för Kristdemokraterna, sparar inte på krokodiltårana i samma SVT-inslag: ”Ja, det är ju helt klart inte så att det är en framgång att lägga ner den kommunala hemtjänsten, det är ingenting som vi av ideologiska skäl vill göra. Det är helt enkelt så att vi behöver ha ordning och reda i ekonomin och då har vi behövt ta det här ganska drastiska steget.” Detta snack om ordning och reda är bara en ursäkt för att få arbetarna att betala. Man har underfinansierat hemtjänsten i årtionden trots att kommunen går med överskott och är bland de kommuner som lägger minst pengar på hemtjänst, för att nu lägga ner den och ersätta med privata företag så att vården blir sämre och dyrare. Bra om man äger ett vårdbolag, dåligt för alla andra.

Kapitalisterna och deras politiska representanter har bara en sak att erbjuda som lösning på krisen i välfärden: underfinansiering och nedläggning. Högern i Huddinge kommun har valt vinst före liv, och så länge profitmotivet tillåts bestämma politiken finns det ingen väg framåt. För att rädda välfärden måste vänstern och arbetarrörelsen gå till motattack. Man måste ta kampen för rätten till kompetent hemtjänst, för liv före vinst.

Leo Marklund

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna