Högerns cyniska hets mot flyktingar och tiggare – slå tillbaka mot borgarnas försök till splittring!

Situationen för flyktingar blir allt mer akut. Allt fler försöker ta sig över havet till Europa för att fly krig och katastrofer. Alldeles nyligen drunknade 900 flyktingar i Medelhavet på väg till Europa i en enda olycka. Borgarklassens representanter gråter krokodiltårar, men påstår att vi inte ”har råd” att ta emot fler och att det är bättre att låta dem dö på havet eller på olika sätt förhindra dem att ge sig iväg från Afrika. De använder cyniskt européers oro för en försämrad välfärd för att hetsa mot flyktingarna. Men vi måste avvisa högerns rasistiska argument och försök att ställa arbetare emot arbetare. Vi måste visa vilka parasiter som vi verkligen inte har råd med, det vill säga kapitalisterna.

Totalt har cirka 1600 flyktingar drunknat i olyckor på Medelhavet bara i år , och då har inte den verkliga ”flyktingsäsongen” börjat, som är sommarmånaderna. Men i själva verket är detta inga olyckor, utan mord. De europeiska politikerna vet precis vad de gör, vilket visas av de att i samma andetag som de gråter krokodiltårar över de döda, lägger fram förslag om hur flyktingarna ska stoppas från att ta sig hit, hur man kan avvisa fler illegala flyktingar, etc. Vi såg detta tydligt i reaktionen i media efter de senaste dödsolyckorna.

Om och om igen upprepades samma cyniska argument av borgarklassens politiska representanter: att vi inte kan hjälpa hela världen, att vi inte har råd, att det skulle uppmuntra fler att försöka ta sig hit och således leda till fler ”tragiska dödsfall” om vi skulle bevaka Medelhavet för att rädda folk från döden.

Men även för de som klarar sig över vattnet väntar ett liv som illegal flykting eller i bästa fall med uppehållstillstånd, och ett rasistiskt förtryck som alltid ger dig sämre möjligheter i livet och sållar dig mot arbetarklassens mest exploaterade lager. Allianspartierna och Miljöpartiets uppgörelse om arbetskraftsinvandring under våren 2014 tjänade just till att öka andelen invandrare med låga löner för att kunna dumpa lönerna för hela arbetarklassen.

Hetsen emot flyktingar tar sig också tydligt i uttryck i debatten kring den senaste tidens våg av EU-migranter. Som en konsekvens av kapitalismens kris har alltfler även inom Europa tvingats fly till andra mer välbeställda europeiska länder i hopp om att man ska kunna tjäna ihop levebröd till sig själva och oftast även till den familj som är kvar hemma.

Idag finns tiggare utanför så gott som alla livsmedelsbutiker i centrala och västra Europa. Borgarna använder detta för att försöka piska upp en hatkampanj emot tiggeri, som lett till att tiggare blivit misshandlade, tvingas utstå med daglig förnedring och trakasserier, samt till de tältbränder vi sett i Malmö och Stockholm, där det allra mesta varit utfört av högerextremister.

Högerns och Sverigedemokraternas rasistiska hets

Högerns svar på tiggarnas hopplösa situation är kriminalisering. Moderaterna gick exempelvis nyligen ut och upprepade Sverigedemokraternas valparoll om att ”stoppa det organiserade tiggeriet”, och menade att lagstiftning behövs för att ”skydda” tiggarna som de menar utnyttjas av kriminella organisationer. Men för det första finns det inga belägg för att tiggarna skulle vara organiserade på det sätt som det framställs, och för det andra så skulle en ny lag vara helt värdelös, då de redan är skyddade under kopplerilagen.

Om vi synar bluffen, ser vi att syftet är att piska upp en hätsk stämning mot tiggarna och utmåla dem som kriminella. Det allra mest kriminella är emellertid att den socialdemokratiska ministern Åsa Regnér välkomnade Beatrice Asks förslag.

Här visar borgarklassen och dess representanter sina riktiga ansikten. Borta är allt prat om demokrati och mänskliga rättigheter. Kvar är bara en hänsynslös och beräknande cynism. Efter att ha blivit helt misskrediterade av sina försämringar, nedskärningar och ökad exploatering, så försöker högern piska upp en rasistisk stämning för att avleda uppmärksamheten från de verkliga frågorna och hitta en bas att stödja sig emot. Att Socialdemokraterna inte helt avvisar högerns rasistiska förslag och retorik är inte annat än skandal.

Hela den borgerliga alliansen förutom Centerpartiet har nu anpassat sig efter det faktum att det var deras väljare i valet som röstade på SD, och de lägger därför olika rasistiska förslag såsom tillfälliga uppehållstillstånd om personen inte får ett jobb. Frågan är bara hur alla flyktingar ska få jobb när det råder en så hög arbetslöshet?

Imperialismen är ansvarig

För att besvara borgarnas billiga argument måste vi få svar på en fråga. Varför har vi en ökad flyktingström idag? Det beror naturligtvis på det elände, den fattigdom och det barbari som förkroppsligas i t.ex. Boko Haram och IS. De är skapelser av imperialistmakternas krig och exploatering, i huvudsak USA:s men även Europas samt andra mindre imperialistmakter som varit involverade i Irak kriget, Afghanistan, Syrien och Libyen. Dessa krig har totalt destabiliserat hela regionen och i dess spår följer reaktionära krafter som plågar befolkningen.

Men de är inte bara indirekta skapelser av imperialismen. Framförallt USA har i årtionden varit involverade i att finansiera, organisera och träna militära fundamentalistiska grupper som ett sätt att motverka revolution i Mellanöstern. De som flyr har inget val. Samma politiker som menar att vi inte har råd med fler flyktingar är själva ansvariga för den situation vi ser i Mellanöstern och Afrika idag.

Västvärldens imperialister har inte bara fördrivit människor genom sina krig, utan även genom ekonomisk exploatering och stödjandet av reaktionära krafter och partier. Enligt en rapport av International Consortium of Investigative Journalists och Huffington Post så har projekt som finansierats av Världsbanken det senaste årtiondet antingen fysiskt eller ekonomiskt fördrivit uppskattningsvis 3,4 miljoner människor från sina hem.

Enligt rapporten så har även Världsbanken och dess privata utlåningsarm, Internationanal Finance Corporation finansierat regeringar och företag som anklagats för kränkningar av mänskliga rättigheter såsom våldtäkt, mord och tortyr. I vissa fall har långivarna fortsatt finansieringen efter bevis på dessa övergrepp kommit fram. Bland annat så har det avslöjats att etiopiska myndigheter avledde miljontals dollar från ett Världsbankssponsrat projekt för en våldsam kampanj av massfördrivningar enligt före detta tjänstemän som utförde dessa program.

Från 2009 till 2013 pumpade Världsbankens långivare 50 miljarder dollar i projekt som graderades med den högsta risken för sociala och miljömässiga konsekvenser som var ”oåterkalleliga eller utan tidigare motstycke”, vilket är mer än dubbelt så mycket som under den föregående femårsperioden.

Samtidigt har miljontals människor blivit dödade och fördrivna av krigen i Irak, Syrien, Libyen, Afghanistan med mera. En rapport av Physicians for Social Responsibility avslöjade nyligen att dessa krig, direkt eller indirekt har lett till två miljoner irakiers död, 220 000 i Afghanistan och 80 000 i Pakistan.

Denna situation fortsätter inte bara än idag, utan den förvärras ständigt. De barbariska bombningarna av Jemen har redan orsakat tusentals döda och satt mer än 150 000 människor på flykt. I de afrikanska länder i vilkas oräkneliga inbördeskrig väst deltagit är situationen inte så annorlunda.

Borgarklassens hyckleri avslöjas helt av dessa siffror. De är ett bevis för det kompletta dödläge kapitalismen befinner sig i. Genom att piska upp rasistiska stämningar och hat försöker de dela världens arbetare och fattiga och spela ut dem mot varandra medan de samtidigt döljer sin egen skuld i det hela, för att vinna stöd när alltfler tappar förtroende för det kapitalistiska system de härskar i.

Avskaffa kapitalismen

De verkliga parasiterna är inte invandrare. Orsaken till arbetslösheten, bostadsbristen och försämrad levnadsstandard är inte invandring. Det är inte invandrare som ska stå till svars för nedmonteringen av välfärdsstaterna i väst. Det är inte invandrare som sänker löner och sparkar arbetare. Det är inte invandrare som undviker att betala skatter eller som direkt eller indirekt tar emot miljardtals dollar, euro och svenska kronor i subventioner och räddningspaket när företag och bankerna går i konkurs.

Knappt en enda av de oräkneliga affärsledarna och politikerna som är involverade i de oändliga korruptionsskandaler och fiffel är i fängelse, men samtidigt behandlas en vanlig arbetare eller ungdom som tänjer på reglerna för att få några extra hundra kronor i månaden som avskum. En kusin till mig jobbar på Försäkringskassan och vittnar om att de som utnyttjar reglerna och bidragen inte bor i arbetarkvarter, utan i de områden där samhällets mest välbeställda finns. Men det hindrar inte media från att pumpa ut bilden av invandrare som parasiter och bidragstagare.

Borgarklassen berikar sig cyniskt på den privatiserade asylmottagningen och kan göra stora vinster. Bolaget Jokarjo AB är Migrationsverkets största leverantör av asylboenden och ägs av Bert Karlssons barn med Bert som VD. På dessa privata asylboenden råder usla förhållanden och vi möts av ständigt återkommande rapporter av misskötsel som inte verkar följas upp.

Flyktingar vittnar om trasiga toaletter, högar av skräp, trasiga möbler och sängar, flyktingar som får bo i källare, vilket ingen ska bo i enligt Migrationsverkets regler. Men trots detta sker inga förändringar och Bert Karlsson kan ostört fortsätta kamma in miljoner från statskassorna för verksamheter som lika gärna skulle kunna vara statliga.

Den västerländska arbetarklassens fiende är inte invandringen, utan våra egna härskande klasser här hemma. Det är deras desperata driv att försvara sina privilegier och profiter som är mänsklighetens största fotboja.

I en värld där vi har den produktiva kapaciteten som krävs för att ge oss alla vad vi vill ha och behöver, där vi har den produktiva kapaciteten för att utplåna fattigdom och arbetslöshet, så kan borgarklassen endast försämra situationen och rulla tillbaka utvecklingen. Den enda utvägen för arbetare i alla länder är att göra slut på detta system en gång för alla och börja bygga en ny och bättre värld för alla världens folk.

  • Slå tillbaka mot högerns rasistiska hets!
  • För en fri invandring!
  • Avskaffa Fort Europa!
  • För ett nationaliserande av bankerna och storföretagen som kan finansiera jobb, välfärd och bostäder åt alla!
  • För en socialistisk revolution som gör slut på imperialismens krig och förtryck!

Jakup Güven

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna