Historisk seger för vänstern i Grekland

Här är den Kommunistiska tendensen i Syrizas första analys av utgången i söndagens val i Grekland och denna historiska seger för vänstern. En allians mellan Syriza och KKE är det enda sättet att bilda en stabil och självständig vänsterregering som kan genomföra ett radikalt, socialistiskt program. Vi kan inte låta denna historiska möjlighet gå förlorad!

Den 25 januari 2015 var en historisk dag, inte bara för Greklands folk utan också för den europeiska och internationella arbetarklassen. Det är första gången i ett land i den ekonomiskt utvecklade västvärlden som det är möjligt för partier med sina rötter i vänstern och den kommunistiska rörelsen att bilda en majoritetsregering, trots ihärdiga försök från det inhemska och utländska kapitalet att förhindra detta.

Syrizas historiska seger är en dramatisk förändring i styrkeförhållandena mellan arbetarklassen och kapitalet i Grekland, som kommer få gensvar över hela Europa givet den kapitalismens globala kris. Framgångarna för SYRIZA och KKE, partier med rötterna i den kommunistiska rörelsen, och med SYRIZA som den främsta företrädaren, återspeglar det klassmedvetande som utvecklats hos den stora majoriteten av befolkningen. Detta sker samtidigt som stödet för det traditionella borgerliga partiet, Ny demokrati, kollapsar. En betydande stor del av småborgerligheten har också övergett de borgerliga partierna, som har gått igenom krisens och åtstramningspolitikens smärtamma erfarenheter, och är inte längre i klorna på sina djupgående illusioner i kapitalismens förtjänster.

I denna historiska valkampanj har det varit tydligt att man röstat baserat på klass. Syrizas stora övertag i valet mot Ny demokrati, särskilt i de stora städerna, var ett uttryck för arbetarna, de arbetslösa, de lågavlönade pensionärerna, och de småborgerliga lager som krossats av krisen, som röstar för att straffa de partier som de uppfattar som representanter för sin klassfiende, vars politik bara har ökat fattigdomen och arbetslösheten.

Men vid sidan av denna historiska seger, innebär valresultatet framför allt en unik och historisk möjlighet för vänstern. Det är nu möjligt att bilda en självständig vänsterregering, som skulle kunna stoppa åtstramningspolitiken, se till att vända högerpolitikens effekter, skriva av den statsskuld som utgör en enorm börda på det grekiska samhället, och förverkliga den kommunistiska rörelsens strategiska mål, vilket är att störta kapitalismen och genomföra en socialistiska omvandling i Grekland och Europa.

De arbetande massorna har redan krävt en djupgående förändring av samhället i och med sitt spektakulära skifte till Syriza, vilket är det som gjort att de kunnat stiga fram, från att vara ett parti på 4 procent, till att bli den främsta politiska kraften.

Syrizas stora röstandel och den märkbara tillväxten i kommunistpartiet KKE:s inflytande, särskilt i de stora städerna, indikerar att vänsterns grundläggande socialistiska idéer och principer, inte bara har upphört att vara otänkbara för majoriteten av befolkningen, utan att de faktiskt ser dessa idéer i ett väldigt sympatiskt ljus.

Nu ska segern firas av landets många tusen vänsteraktivister. Efter årtionden av förföljelser och politisk marginalisering av den kommunistiska rörelsen, är nu bildandet av en vänsterregering som står på egna ben inom räckhåll. Men för alla medvetna vänsteraktivister, måste firandet redan imorgon lämna plats för en organiserad politisk kamp. Den kommunistiska tendensen i Syriza manar till kamp för följande politiska krav:

  • En självständig vänsterregering! Inget samarbete med Oberoende greker (ANEL) eller andra borgerliga partier; KKE är för närvarande den enda naturliga allierade som Syriza har! Denna historiska möjlighet för vänstern får inte slösas bort! Det måste komma till stånd en överenskommelse mellan Syriza och KKE på grundval av ett radikalt, socialistiskt program!
  • Ingen reträtt från de radikala åtaganden som gjordes i ”Thessaloniki-programmet”. För det omedelbara genomförandet och fullbordandet av antikapitalistiska, socialistiska åtgärder!
  • Den grekiska härskande klassen måste avväpnas helt innan den inleder krig mot en vänsterregering; detta kräver att banksystemet och storföretagen nationaliseras och att arbetarna mobiliseras för att krossa varje försök från kapitalisterna och deras trogna tjänare i staten för att förhindra genomförandet av ett vänsterprogram.
  • Avväpna ”trojkan” (IMF, ECB och EU); befria folket från bördan av dessa rovgiriga skulder genom enad kamp; uppmana Europas arbetare till aktiv solidaritet med en grekisk vänsterregering och att de ska slåss för ett val av en vänster- och socialistisk regering över hela Europa med målet att bilda en Europeisk federation av socialistiska stater.

2015-01-27

Kommunistiska tendensen (IMT Grekland)

Föregående artikel
Nästa artikel

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,483FöljareFölj
1,265FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna