Hatmarschen stoppades – Pegida var inte välkomna i Malmö

Den 8 februari kom Pegida – den islamfientliga rörelsen som bildades i Tyskland – för första gången till Sverige och Malmö för att demonstrera emot Sveriges så kallade ”islamisering”. Pegida har skakats av skandaler när det kommit ut foton där deras ledare klätt ut sig till Adolf Hitler och Ku Klux Klan. När de kom till Sverige blev det ett fiasko för arrangörerna med bara åtta deltagare, och enligt Polisens uppgifter samlade motdemonstrationen ”Stoppa hatmarschen – Pegida är inte välkomna i Malmö!” cirka 5000 personer.

Avanti fanns på plats längst fram i demonstrationen och såg hur det hela gick till. Ung Vänster Skåne slöt upp en halvcirkel kring ingången till polisens fållor som en slags blockad. Detta på grund av att alla som gick in i fållorna för att demonstrera registrerades och helt andra lagar gällde där. Polisen kunde utan anledning välja att avlägsna eller arrestera vem de ville om de befann sig i fållorna.

Den stora majoriteten av folkhavet befann sig således utanför fållorna och motdemonstrationen gick lugnt till när delar av arbetarrörelsen själva höll ordning. Ett fåtal Pegida anhängare vecklade ut den svenska flaggan och höll tal som dränktes i motdemonstranternas slagord: ”Hela Malmö, hatar Pegida!”

Evenemanget var hårt media bevakat och filmteam från de flesta TV-kanaler och tidningar fanns på plats och intervjuade motdemonstranter inklusive undertecknad, men media var främst intresserad av att ställa frågor om huruvida man var beväpnad eller om någon annan var det.

När demonstrationen var slut och polisen valde att släppa ut Pegida anhängarna i folkhavet gick en Pegida-anhängare som länge hade stirrat på en kamrat från Ung Vänster rakt fram till henne och slog till henne med sin knytnäve i ansiktet precis framför polisen. Havet av motdemonstranter ilsknade snabbt till och situationen blev turbulent när den slagna kamraten ropade åt polisen som stod nära och som sett det hela ske. Polisen eskorterade då iväg mannen och situationen blev snabbt lugn igen.

Det var uppenbart att Pegida hade förödmjukats fullständigt. Malmöborna visade att de inte hade någon plats i Sverige. Ingrid Carlqvist, som driver den rasistiska hemsidan Dispatch International, skrev dagen efter demonstrationen följande: ”I går såg vi inte Pegida Sverige födas, vi såg det dö.”

Kampen mot rasism är en central del i den allmänna kampen mot hela det kapitalistiska systemet. Till de som inte förstår poängen i att demonstrera och påstår att det inte leder till någonting konkret ser vi här ett bra exempel på motsatsen. Det kommer att vara ett bra tag innan rasisterna vågar sig på några nya försök som detta i Malmö.

 

Jakup Güven

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,333FöljareFölj
1,126FöljareFölj
2,021FöljareFölj
699PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna