Gymnasiereformen GY11: Ett slag i ansiktet på arbetarklassen

Förra mandatperioden lämnade alliansen skolan orörd, men efter det historiska valet i september 2010 så ska skolan också ses över och ”reformeras”. I spetsen för korståget mot den så kallade flumskolan står Major Björklund, vår skolminister och partiledare för folkpartiet liberalerna. I år så kommer hans parti och de övriga allianspartierna genomföra reformen GY11. En gymnasiereform som vittnar om borgarnas egentliga ansikte och avsikter.

Om friskolereformen 1990 var ett steg bakåt så är GY11 tio steg. Tydligen så ska vi ha en skola där arbetarklassen på pappret har alla möjligheter att få en högskoleutbildning men i realiteten så begränsas den möjligheten grovt. De fina institutionerna ska rensas från ”patrasket”.

GY11 förändrar framförallt det organisatoriska inom gymnasiet. Det ska bli 9 nationella program, ingen skola får längre ha lokala program eller liknande, På min gamla skola blev man tvungen att stänga ner textillinjen. En linje med bland de högsta sökantalen. Man skiljer även på studie- och yrkesförberedande program. De studieförberedande kräver fler godkända ämnen från högstadiet och ger högskolekompetens medan de yrkesförberedande inte ger någon högskolekompetens och kräver färre godkända ämnen från högstadiet.

Arbetare är överrepresenterade på de yrkesförberedande både av ekonomiska och sociala skäl. Man kan känna sig tvungen att ta en utbildning som ger jobb efter gymnasiet då man kommer från en tuff ekonomisk bakgrund, Det är också så att om ens föräldrar saknar högre utbildning så kanske man inte känner sig lika manad att själv försöka. Det känns inte lika viktigt. Det är också så att eftersom skolan är strukturerad på ett sätt så att man gör en stor del av skolarbetet i hemmet i form av läxor, hemtentor och studerande inför salstentor; så är det betydligt lättare om man har utbildade föräldrar som har kompetens och tid att hjälpa sina barn med hemstudierna. De ungdomar som har möjlighet till det stödet är de med rika föräldrar. Inte de ungdomar vars föräldrar t.ex. är en ensamstående dubbelarbetande undersköterska.

Inte nog med detta så har borgarna sedan de kom till makten i någon slags Thatcheranda systematiskt slaktat komvux, vilket gör att de som läst ett yrkesprogram har ännu svårare att tillgodose sig högskolekompetensen.

Summan av denna politik är ett slag i ansiktet på arbetarklassen. Det verkar som om det ska bli så att alla yrken som kräver någon form av utbildning endast ska vara möjliga för över och medelklassens ungdomar. Även om man som arbetare kan gå vägen via komvux så är det ett eller flera års extra studieskulder medan Wallenbergs avkommor kan studera hur länge som helst eftersom pappa alltid kan betala.

GY11 är ingen skolreform i någon slags progressiv anda eller en reform som ska skapa ordning och reda i klassrummen. GY11 är medveten klasspolitik; en varg maskerad till rödluvans mormor. Tyvärr verkar det inte som om Ohly är på jakthumör.

Albin Bergström

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,485FöljareFölj
1,272FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna