Grekland: Nyval, splittring i Syriza – Uttalande från Kommunistiska Tendensen i Syriza

Den grekiska premiärministern Alexis Tsipras har utlyst ett nyval som ska hållas den 20 september. Samtidigt har Vänsterplattformen i Syriza utropat bildandet av ett nytt parti, som kommer ställa upp i dessa val. Nedan finner ni ett uttalande från de grekiska marxisterna i Kommunistiska Tendensen i Syriza om de senaste händelserna.

Nyvalet måste användas för att slå tillbaka mot de förespråkare av memorandumen (nedskärningspaketen) som utropade det. En klassmedveten vänsterröst och byggandet av den socialistiska grunden till det nya partiet skulle vara det bästa sättet att försvara folkets nej till nedskärningar i folkomröstningen i juli, som förråddes av regeringen.

Utropandet av nya parlamentsval utgör ett desperat försök från Syrizas presidentstab att överleva politiskt trots en växande folklig ilska mot deras förräderi. Syftet är också att skapa den politiska grunden till ett nytt memorandum (nedskärningspaket), genom att försvaga vänstern i Syriza, som är mot memorandumen. Även om detta verkar vara en motsägelse, är alltså utropandet av valet en central del av den härskande klassen och dess imperialistiska långivares odemokratiska upphävande av det folkliga mandat som gavs i folkomröstningen nyligen, vilket var för att riva upp memorandumen. I detta upphävande har regeringen och Syrizas presidentstab varit villiga medbrottslingar, och det fortsätter de med.

Men oavsett de bakomliggande avsikterna, ger valet den 20 september en viktig möjlighet för arbetarklassen, ungdomen och folkets fattiga skikt. Detta är en möjlighet att uppnå en avgörande vinst mot kapitalismens försvarare såväl som mot gamla och nya anhängare av memorandumen genom att ta politisk hämnd för den brutala kränkningen av det folkliga mandatet från den 25 januari och den 5 juli. De borgerliga partierna, Ny Demokrati, Gyllene Gryning, Pasok, To Potami, och de andra mindre partierna, såväl som Tsipras presidentstabs nya memorandumförespråkande Syriza, måste röstas ned. Den folkliga rösten måste vara baserad på klass, och genom aktiv mobilisering av arbetarklassen måste den ge vänsterpartierna ett mandat att bilda en verklig vänsterregering som kommer utradera memorandat, nedskärningarna och den kapitalism som skapat dem. Detta politiska mål borde genomföras genom att ena KKE med det nya vänsterparti som bildats av krafterna från vänstern inom Syriza.

Efter att ha kränkt de principer som Syriza grundades på och effektivt upphävt alla partiets kollektiva arbetsgångar, har Tsipras stab förstört Syriza som ett vänsterparti kapabelt att representera arbetarna. Detta bekräftar också den hårda och tydliga kritik som den Kommunistiska Tendensen omgående och systematiskt har lagt fram. Partiets vänsteraktivister har nu starkt tagit ställning för bildandet av ett nytt vänsterparti som kommer tjäna de – förrådda – principerna som det gamla Syriza grundandes på.

Den Kommunistiska Tendensen (IMT Grekland) deltar aktivt i arbetet med att etablera den nya politiska formationen tillsammans med kamraterna i Vänsterplattformen. För oss kommunister är det uppenbart att vi inte längre har någon plats i det nya memorandumförespråkande ”Syriza”. Vi går sida med sida med vänsteraktivisterna i det gamla, förrådda Syriza, och kämpar tillsammans med syftet att skapa en ny vänsterpolitisk formation, och vi uttrycker genuint och orubbligt arbetarklassens och de fattiga skiktens intressen och rättigheter till slutet. Våra politiska ageranden kommer fortsätta att vara fast baserade på de principer och idéer som den vetenskapliga socialismen grundades på , och de antikapitalistiska – socialistiska – programmatiska åsikter som vi har presenterat och försvarat sedan etablerandet av vår tendens.

Kommunistiska tendensen (IMT Grekland)

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna