Grekland: Nej-segern är ett mandat för revolutionärt motstånd, inte fortsatta förhandlingar

Den arbetarklassbaserade segern för ett NEJ i den grekiska folkomröstningen, med mer än 60 % är en revolutionär händelse. Folket har gett ett mandat för ett revolutionärt motstånd och mot memorandum- överenskommelserna [det vill säga nedskärningarna]. Det är dags att nationalisera bankerna, avskriva skulden och störta memorandumet och den barbariska kapitalism som fött fram dem.

Det  officiella resultatet visar en stor seger inom arbetarklassen för ett ”nej” i denna folkomröstning – 61,32 % för NEJ och 36,68 % för JA. Arbetarklassen, de fattiga, studenterna, arbetande och arbetslösa ungdomar, med center i landets progressiva områden, dess största städer, skickade ett meddelande av heroiskt motstånd mot den ”svarta fronten” bestående av trojkan och den grekiska härskande klassen.

Faktumet att folkomröstningen genomfördes under allt annat än demokratiska villkor, med ett terroristiskt ekonomiskt krig från den ”svarta fronten” mot folket, stängda banker, obetalda arbetare och pensionärer, hot och utpressning från trojkans representanter och EU:s borgerliga politiska ledare, och en ständig hysterisk, provokativ propaga från medierna, ger nej-segern en revolutionär karaktär.

Det är tydligt vilket mandat majoriteten har gett. Den ber regeringen att fortsätta vägra skriva under memorandumavtalen och för att vidta nödvändiga åtgärder för att stå upp emot, på ett segerrikt sätt, det klasskrig som trojkan och den grekiska kapitalistiska oligarkin för, vilket kommer att eskalera under de kommande timmarna och dagarna.

Inom detta allmänna mandat, från imorgon måndag, får regeringen inte slösa någon mer tid på de lönlösa förhandlingarna med utpressarna – imperialismens ”institutioner”, som bara kan leda till olika varianter av memorandum. Den har en plikt att vidta nödvändiga radikala åtgärder. Bankerna måste omedelbart nationaliseras för att skydda små- och mellanstora sparares besparingar. Skulden, som är ”illegal” enligt parlamentets sanningskommision, måste avskrivas. En omfattande plan för det omedelbara avskaffandet av memorandumet och störtandet av den brutala kapitalism som skapade den (se det program som föreslås av den Kommunistiska tendensen i Syriza [engelska]) måste omedelbart genomföras, tillsammans med mobiliseringar av arbetarna och ungdomen, som tydligt visade den revolutionära stämningen i de fantastiska samlingarna på fredagen i Aten, men också med sin klassröst idag, som en garanti för sådana åtgärder.

Kommunistiska Tendensen i SYRIZA

Kommunistiska tendensen (IMT Grekland)

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,326FöljareFölj
1,117FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna