GameStop och de rikas kasinokapitalism

I slutet av januari bestämde sig en grupp amatörbörshandlare från Reddit för att köpa stora mängder av TV-spelsaffären GameStops aktier, bland annat i syfte att skada hedgefonden Melvin Capital som satsat på att GameStop-aktien skulle krascha. Priset steg från 39 dollar per aktie den 20 januari till hisnande 347,51 dollar en vecka senare för att åter krascha efter en veckas tumult på börsen. Under den hisnande resans gång förlorade hedgefonden Melvin Capital 50 procent av sitt kapital.

Sättet som hedgefonder tjänar pengar på att ett företags aktier sjunker i värde, är så kallad”short selling”, där man lånar aktier från företaget för att sälja vidare för till exempel 20 dollar styck. När aktien sjunker i pris köper man aktierna igen, denna gång för 10 dollar och ger tillbaka dem till företaget, vilket ger hedgefonden en vinst på 10 dollar per aktie. På det sättet kan de tjäna storkovan på företags ekonomiska problem och anställdas arbetslöshet.

Men denna gång fick folk reda på att det var ovanligt många ”short bets” mot GameStop. Amatörbörshandlare på Reddits r/WallStreetBets började köpa upp aktier för att driva upp priset, vilket lyckades och Melvin Capital blev tvungna att köpa tillbaka aktierna för ett mycket högre pris än de sålt dem för.

Många var bara ute efter en snabb vinst genom att spela emot marknaden, medan andra ville ge igen mot bankerna och riskkapitalisterna. Många inlägg på Reddit beskrev hur de beslutsamt satsade alla sina besparingar i det syftet. En användare vid namn ssauron sammanfattade känslan i ett öppet brev:

”Jag var i mina tidiga tonår under 2008-krisen. Jag minns tydligt vilka enorma konsekvenser Wall Streets vårdslösa handlingar fick för mitt personliga liv … När krisen drabbade vår familj, lyckades vi behålla vårt lilla hus, men vi levde på pannkaksmix, mjölkpulver, och ris och bönor i ett år. … Till Melvin Capital: Ni står för allt jag hatade under den perioden. Ni är en firma som tjänar pengar på att exploatera företag och manipulerar marknader och media för egen vinst. Er fortsatta existens är en skarp påminnelse om att de som orsakade så mycket lidande under 2008-krisen inte straffats … Ni kan få varje mainstreammediakanal att demonisera oss, jag bryr mig inte. Jag gör detta så smärtsamt för er som möjligt.”

Problemet är att detta är kapitalisternas planhalva. Medan Melvin Capital förlorade, vittrade andra stora spelare vinster och gav sig in i spekulationsbubblan. Andra kapitalister, som vanligtvis själva lever på skamlös spekulation, började nu också framgångsrikt kräva åtgärder för att kväsa denna ”marknadsmanipulation”. Bland annat lyckades man få börsappen Robinhood att begränsa handeln med aktien. De kunde inte tillåta att vanliga människor skulle utnyttja systemet på samma sätt som de själva.

Den 4 februari sprack bubblan, och priset sjönk till 53 dollar och stabiliserades därefter på strax under 50 dollar. Reddithandlarna hade då lyckats skada Melvin Capital – som förlorat 50 procent av sitt kapital – men många hade förlorat stora besparingar själva. Melvin Capital blev snabbt också räddade av hedgefonderna Point72 och Citadel genom en injektion på totalt 2,75 miljarder dollar. Borgarklassen samarbetar gärna när det kommer till att slå ned på vanliga arbetare som hotar deras vinster.

Reddithandlarna har helt rätt i att hedgefonderna, bankerna och kapitalisterna är fullständigt likgiltiga inför vanliga människors lidande. Det skulle bara krävas en bråkdel av de summor som dagligen omsätts på världens börser för att utrota all hunger och mer därtill. Det som är verkligt betydande med omfattningen på rörelsen kring GameStop-aktien, är att detta blir tydligt för allt fler. Detta banar vägen för kapitalismens avskaffande en gång för alla – och det inte en dag för tidigt.

 

Johannes Pettersson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,171FansGilla
2,225FöljareFölj
769FöljareFölj
2,021FöljareFölj
679PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna